Är ditt nästa karriärdrag att arbeta för ett start-up?

För de flesta av oss innebär detta slutet på sommaren och början på hösten.

För akademiker innebär det starten på livet efter studierna.

Föreställ dig detta:

Du har nyss tagit examen från universitetet. Med dina betyg i handen har du en mängd olika karriärmöjligheter. Förutom att vara en av de lyckliga utexaminerade i en annars kämpande ekonomi, har du även ett val att göra.

Ett företagsjobb är ett bra karriärsmål med ett rimligt lönekontrakt och ett rutinmässigt arbetsschema från 8 till 5. Problemet med denna rutin är dock att den snabbt bli repetitiv och tråkig för vissa typer av människor. I dessa fall kan det vara bättre att leta jobb hos ett startup.

Funderar du på ett nytt karriärsdrag? Skriv ditt Cv idag!

Din jobbroll är lika förvirrad som du är

Ska vi vara ärliga har de flesta av oss inte någon aning om vad vi egentligen vill göra på vårt första jobb. På så vis kan också det klokaste valet för detta jobb vara att sätta sig själv i en startup-atmosfär där du kan göra lite av allt.

Nystartade företag strävar ofta efter att arbeta med så lite personal som möjligt för att hålla nere kostnader och öka intäkter. Utöver det finns det i regel bara mindre budgetar för marknadsförings-, redovisnings- och HR-avdelningar, vilket gör att du som anställd ofta behöver exponeras för lite av allt och att du genom detta också får användbara insikter i hur olika delar av ett företag fungerar och hur du själv kan passa in på olika ställen inom dessa.

De flesta millennials anser att det är viktigt att ha en känsla av tillhörighet på sin arbetsplats. Detta gör att för dig som precis har börjat på din karriär ofta kan förutse de mest vardagliga uppgifterna som kommer att erbjudas på ett nytt jobb.

Stor mängd ansvar

När du arbetar hos ett startup kan du ofta förvänta dig mer ansvar än du normalt får ta hos mer etablerade företag.

Ingen dag är den andra lik när du jobbar hos ett startup. Du måste därför vara smidig och anpassbar, kunna hantera arbete med mindre resurser och utanför din arbetsbeskrivning.

Detta gör att du antagligen kommer märka att din dag blir mindre planerad och att du har mer flexibilitet när det kommer till hur du hanterar din arbetsvolym.

TÄNK PÅ! 

Förändringar sker snabbt i nystartade företag och du måste därför anpassa ditt jobb efter de förändrade affärsbehoven efter hand.

Gör dig redo för att satsa på dig själv

Ett startup är inte bara en bra plats för nyexaminerade personer som vill komma in på arbetsmarknaden. Även om du funderar på att göra ett karriärskifte och utöka dina erfarenheter kan arbete hos startups även vara en utmärkt möjlighet.

Chansen att utöka dina egna kunskapsområden, utforska dina prioriteringar och lära dig om de realistiska utvecklingsstegen ett företag måste ta, kan betraktas som intraprenörskap. Detta låter dig bygga på expertisen och motivationen du behöver för att få framgång i din framtida karriär.

Sägas ska dock att det inte alltid är det enklaste att jobba hos ett startupföretag utan många gånger ett väldigt krävande karriärsval. Kan man hantera detta är det dock även en väldigt tillfredsställande möjlighet och ofta ger nystartade företag möjligheter till bättre personlig tillväxt och massor av andra, lovande möjligheter.

Vibrerande arbetsatmosfär

De flesta som jobbar hos startups skulle antagligen säga att du bekvämt kan umgås efter jobbet med ditt team eller chefer. Startups sysselsätter främst unga människor med passionen och ambitionen att få ut det mesta av sig själva. Att arbeta med någon du litar på och känner gör också det enklare att lösa problem, eftersom du snabbt och slentrianmässigt kan prata med dem personligen.

EN STOR SKILLNAD HOS START-UPS

Team hos nya företag är också ofta nära sammankopplade och bygger till stor del på gemenskap där inte bara personal, men även grundarna direkt deltar i alla projekt.

Du kommer att vara berikad med bra arbetsmoral, självständigt arbetssätt och välmående till följd av dina prestationer

Förståelsen man får gällande vikten av hårt arbete, innovativt tänkande och uthållighet, är antagligen de allra bästa erfarenheterna man får av att jobba hos ett startup. Genom att bygga något på egen hand får man en bättre förståelse för dessa punkter än om man bara jobbar hos någon som redan byggt upp detta på egen hand.

Det kan dock vara svårt att förstå det enorma värdet av personligt ansvar och den frihet som är nödvändig för att kunna ta detta ansvar, ifall man inte medvetet skapar eller ständigt skapar saker i professionella miljöer.

Att arbeta hos ett startup innebär också att de enda som är ansvariga för din utveckling och framgång är du och ditt lilla team.

Detta kan lätt få folk att vilja krypa in i ett hörn och hoppas på att någon kommer och räddar dem med en lönecheck och ett gäng semesterdagar.

För andra är det den största inspirationen som finns och oavsett så råder det ingen tvekan om att man genom att vara avskärmad från att lita på andra får ytterligare egenskaper och ett driv som du aldrig trodde att du skulle kunna ha.

Denna medfödda tendens att vara vilja vara självständig och anpassningsbar förstärks ofta hos ett startup och aktiverar genom detta mambamentaliteten som ofta är skillnaden mellan succe och misslyckande.

Vill du också söka jobb hos ett start-up? Skriv ditt Cv idag!

Relaterade artiklar

Mer än 112 872 användare har redan skapat deras CV

Med vår CV-skapare så kan du snabbt och enkelt skapa ett distinkt och professionellt CV inom endast 15 minuter.

Skapa ditt CV

Du har 65% chans att få ett jobb.