9 förhandlingstips som ger dig lönen du förtjänar!

Är det dags att förhandla högre lön på ditt nuvarande jobb eller för det nya jobbet du söker just nu? Då gäller det att kunna förhandla för att man ska få vad man förtjänar.

Men hur säkerställer du detta och vad har du själv för inflytande på utfallet?

Vi ger dig 9 tips för att lyckas!

Vill du skapa ett professionellt CV? Kom igång idag!

9 tips för att lyckas med löneförhandlingen

Tycker du att det är spännande att inleda en diskussion gällande din inkomst? Då är du definitivt inte ensam!

Genom att förbereda dig för din löneförhandling får du mer självförtroende och kan sen dessutom komma fram till ett belopp som båda parter är nöjda med. Nedan hittar du våra 9 mest värdefulla tips för hur du framgångsrikt kan förhandla gällande din framtida lön.

1. Förstå vad du är värd

Om du har ett bra CV och rätt kompetenser för tjänsten du söker behöver du också inse att du har tillräckligt att erbjuda en arbetsgivare och att detta då också kommer med en lämplig lön.

Även din tidigare arbetslivserfarenhet spelar en viktig roll. Om du redan har skaffat dig den nödvändiga erfarenheten du behöver är det mer sannolikt att du kommer att vara lämplig för ditt nya jobb, jämfört med någon som är nybörjare och precis gått ut skolan.

Tänk därför i förväg ut var dina bästa egenskaper ligger och svara sen även på detta när du tar plats vid förhandlingsbordet. Normalt sätt är det en fördel om du i god tid läser på och tar reda på vad snittlönen är inom din branschen och för rollen du besitter eller ansöker om.

Du hittar enkelt denna information på nätet och får på så sätt också ett bra intryck av vad som är vanligt.

2. Satsa inte för lågt

När du börjar förhandlingen så satsa alltid lite högre än beloppet du har i åtanke.

Varför?

Personen du förhandlar med kommer i regel att erbjuda dig en lägre summa som motargument och går allting bra kommer nu sedan att mötas någonstans i mitten. Genom att börja högre än beloppet du vill ha, kommer du mest troligt att sluta närmare detta än detta är din utgångspunkt i förhandligen.

Så var inte rädd för att fråga om för mycket. Din arbetsgivare kommer alltid att svara med ett moterbjudande. Om du inte förhandlar missar du en fantastisk möjlighet att öka på din månadsinkomst.

3. Var först med att lägga ett löneförslag på bordet

Det första beloppet som läggs på bordet är avgörande.

Det är här löneförhandlingen startar och om du låter din arbetsgivare lägga det första erbjudandet kan det hända att de lägger ett så pass lågt erbjudande att du också måste sänka dina förväntningar för att kunna lägga ett rimligt moterbjudande. På så vis kan det hända att du i slutändan hamnar på ett mycket lägre belopp än vad du tänkt dig.

Så ta initiativet och var först med att lägga ett belopp på bordet. Du har så mycket mer kontroll över samtalets vidare gång och du ökar dina chanser till en lyckad löneökning.

4. Ge ett välgrundat underlag

Har du eller samtalspartnern ett förslag? Då är det alltid bra att ha starka argument för att motivera det.

Du kan ange dina styrkor med vilka du visar ditt mervärde för företaget. Ge konkreta exempel och visa hur den erfarenhet du kommer med är en fördel för företaget. På så sätt visar du varför din arbetsgivare borde betala dig mer än den lön han kanske hade tänkt sig och du kan övertyga honom tidigare.

5. Fråga frågor

Om du inte får det svar du vill ha på ditt erbjudande är att ställa öppna frågor ett bra sätt att hålla igång konversationen och uppnå mer. Du kan tänka på frågor som: "Vad kan jag göra så att vi kommer närmare varandra?" Eller: "Hur kom du på det här erbjudandet?".

Du visar att du är villig att lösa det tillsammans och detta kommer utan tvekan att göra att underhållet går smidigare.

6. Håll öronen öppna

Inte bara vad du säger och frågorna du ställer är viktiga. Men din lyssnarförmåga kommer också väl till pass vid löneförhandling. Lyssna på vad din samtalspartner har att säga och låt allt sjunka in. På så sätt får du värdefull information om företagets behov. Detta kan säkerställa att du kan använda informationen till din fördel!

7. Fokusera inte för mycket på lönen

Om en högre lön inte är möjlig för företaget kan du även fundera på vilka ersättningsformer som är mer intressanta för dig. Tänk till exempel på möjligheten att gå kurs, fler semesterdagar, möjligheten att jobba hemifrån eller flexibla arbetstider. Se själv vad som tilltalar dig mest. En högre lön kanske inte är inom räckhåll just nu, men du skapar rätt arbetsvillkor för dig själv på det här sättet.

8. Öva, öva och öva

Förbered dig noggrant för löneförhandlingen. Hur gör man det? Du kan skriva ner vad du vill säga för dig själv och träna samtalet framför spegeln eller med en vän eller familjemedlem. Detta kommer att få dig att känna dig mer tillfreds med den verkliga förhandlingen och du kommer att presentera konversationen med mer självförtroende, vilket får dig att framstå som starkare och uppnå fler resultat.

Letar du efter ett sätt att bygga ett professionellt CV på? Börja nu!

9. Anteckna allt skriftligt

Har du kommit så långt att du har gjort överenskommelser om din framtida lön och är du nöjd? Bra gjort! Se nu till att du får avtalen gjorda på papper. Du kan även ta med andra ärenden som du har diskuterat, såsom arbetsbeskrivningen eller en eventuell bonus. Kom också ihåg att ni båda undertecknar dokumentet. Detta förhindrar missförstånd och gör det tydligt för alla parter vad exakt ni har kommit överens om.

Men hur säkerställer du detta och vad har du själv för inflytande på utfallet?

Vi ger dig 9 tips för att lyckas!

Relaterade artiklar

Mer än 112 872 användare har redan skapat deras CV

Med vår CV-skapare så kan du snabbt och enkelt skapa ett distinkt och professionellt CV inom endast 15 minuter.

Skapa ditt CV

Du har 65% chans att få ett jobb.