Lista kurser på ditt CV
Har du gått en eller flera kurser och vill lista dem på ditt CV (Curriculum Vitae)? Var placerar du kurserna? Detta frågar många människor när de ska göra ett CV och därför vi har skrivit en artikel om detta.
Den viktigaste frågan att ställa sig inför ett CV bör vara; hur relevant är detta för exakt den här ansökan?
Det är viktigt att justera ditt CV utefter ansökan. Viss information kan vara mycket relevant för en ansökan, men helt irrelevant för nästa. Har du till exempel fått olika diplom för segling och vill bli representant för en grossist av båtdelar? Då blir det definitivt ett plus! Om du söker som representant för ett telekommunikationsföretag behöver du inte nämna dina seglingscertifikat.
Om du har gått relevanta kurser kan du vara mer attraktiv som kandidat, eftersom du har mer kunskap och engagemang i ett visst ämne. Det kan vara därför företagets rekryterare väljer dig för en intervju. Självklart kommer du alltid att bli inbjuden snabbare när du söker med ett relevant och bra CV.
Var visar du certifikat och kurser?
Du bör också bestämma detta per ansökan. Tumregeln är att placera den mest relevanta informationen så högt upp som möjligt på ditt CV. En arbetsgivare ska snabbt kunna se att du är en lämplig kandidat. Är din arbetslivserfarenhet eller utbildning mindre relevant än de certifikaten du har eller de kurser du har gått? Då sätter du dem högst upp på ditt CV! I så fall kompenserar du för bristen på relevant arbetslivserfarenhet med mer relevanta kunskaper som erhållits under en kurs.
Hur nämner du en kurs på ditt CV?
Frågan är; Hur kan du bäst nämna en kurs i ditt CV? Om du vill nämna en eller flera kurser beror det främst på antal kurser du vill nämna. Finns det många eller mycket långa kurser, eller om du vill betona en speciell kurs kan du skapa ett separat avsnitt. Om en (ny) kurs är mycket lik en annan kurs eller studie som du redan har angett behöver du inte nämna den.
Den viktigaste informationen relaterad till kursen är; kursens namn, institutionens namn, varaktighet och om ett intyg eller certifikat har erhållits. Nedan visas ett exempel på hur du listar kurser i kronologisk ordning, så att den sista (sista) kursen är överst.
- 2018 - Lön HR och Administration (RegnskapsNorge) (Diplom: Ja)
- 2017 - Redovisningsgrundkurs - Lär dig att föra redovisning (Bättre beslut) (Diplom / Certifikat: Ja)
Om du vill lägga extra vikt vid din kurs kan du göra det genom att lägga till en beskrivning. Förklara varför du tog kursen och vad du lärde dig.
Vilka kurser är bra att ha på ditt CV?
Det beror naturligtvis på din ansökan, men relevans är alltid viktigt. I princip är följande kurser alltid bra att nämna;
- Kurs som är relevant för ditt område; som programmerare utmärker du dig till exempel på ett specifikt programmeringsspråk tack vare en kurs? Det är supervärdefullt!
- Kurs som är relevant för din nya tjänst; arbeta i departementet, och har du tagit en beredskapskurs? Det är relevant för alla arbetsgivare i branschen.
- Språkkurser; att tala ett extra språk är ofta användbart! Talar du till exempel bra tyska, engelska, franska eller spanska tack vare en kurs? Kom ihåg att lägga till det i ditt CV!
När du inte behöver nämna kurser
I allmänhet är det okej att nämna kurser på ditt CV. Men det finns också några skäl att inte nämna dem. De främsta anledningarna till att du inte inkluderar en kurs på ditt CV är;
- Kursen är inte på något sätt relevant; Detta kan tyda på att du inte har anpassat ansökan noggrant. Om en kurs inte har någon koppling till den avsedda positionen är det bättre att inte inkludera den.
- Kursen är seriöst föråldrad; Gick du en skrivkurs? Är du bra på MS-DOS? Det är inte längre tillämpligt i dag. Att lista kurser som inte längre är relevanta kan arbeta mot dig; Det verkar som om du inte rör dig med tiden.
- Kursen är för personlig; varje kurs du har deltagit i på grund av personligt intresse kommer endast att leda till frågor av en arbetsgivare. Fråga dig själv i förväg om en kurs är relevant för din ansökan.
Ännu fler objekt på ditt CV
Det finns flera objekt som du kan nämna på ditt CV. Färdigheter är också viktiga att inkludera och du kan nämna dem i kurserna. Vissa kurser är avsedda som fördjupad kunskap, och på så sätt kan du visa din framtida arbetsgivare vad du vet och vad du har lärt dig. Om du har gått många kurser visar du också snabbt att du är villig att lära och engagera dig i ditt arbete och arbeta hårt. Det finns också andra element som du kan nämna på ditt CV utöver dina personuppgifter, såsom utbildning, arbetslivserfarenhet, språk, sekundära aktiviteter (t.ex. volontärarbete), profil, referenser och mycket mer. Med vår online-CVmaker kan du enkelt lägga till alla dessa objekt i ditt CV i vilken ordning du vill i en av de föredragna professionella CV-mallarna. Skapa ett bra CV direkt och få det nya jobbet!