IT-kunskaper att inkludera på CV:t

På dagens svenska arbetsmarknad är IT-kunskaper inte bara en bonus – de är ett måste. När branscher allt mer digitaliseras kräver arbetsgivare kandidater som kan hantera programvara, felsöka tekniska problem och använda digitala verktyg effektivt.

Så, oavsett om du redan har tagit examen eller fortfarande studerar kan din framtida karriär dra fördel av IT-kunskaper och få dig att stå ut i mängden bland andra  kan det skilja dig från mängden att visa upp dina IT-kunskaper på ett CV.

Vi har alla stirrat på ett tomt CV och varit osäkra på hur vi ska visa upp våra färdigheter. Känner du dig också fast är detta guiden för dig. Våra praktiska tips och exempel hjälper dig att skapa ett CV som fångar rekryterande chefers uppmärksamhet.

I denna artikel går vi igenom:

  • Vad IT-kunskaper betyder på ett CV
  • Exempel på datorvana som du måste ha
  • Hur du effektivt inkluderar dina IT-kunskaper på CV:t
  • Strategier för att ta itu med kompetensbrister.

Vill du uppdatera eller skapa ett nytt CV kan du kolla in vår samling av CV-mallar som hjälper dig att skapa en enastående ansökan.

Varför är IT-kunskaper viktiga?

IT-kunskaper visar hur bra du är på att använda, hantera och utveckla teknik inom olika områden. Dessa färdigheter visar arbetsgivare hur bra du är på att hantera allt från operativsystem till avancerade mjukvaruverktyg och att du kan utnyttja teknik för att lösa problem och driva resultat. Tänk på de verktyg du använder dagligen oavsett om det “bara” är att automatisera Excel-dokument på jobbet eller navigera onlineplattformar för att hålla ordning. Det är dessa saker som arbetsgivarna letar efter.

  • Hög anställbarhet: Eftersom viktiga branscher i Sverige, som finans, sjukvård och teknik, i allt högre grad förlitar sig på digitala verktyg, kan kunskaper om plattformar som Adobe Creative Cloud eller Microsoft Office 365 göra dig till en attraktivare kandidat för arbetsgivare.
  • Anpassningsförmåga vid distansarbete: I takt med att distansarbete blir allt vanligare är verktyg som Microsoft Teams, Slack och Zoom viktiga för de flesta jobb i Sverige.
  • Branschspecifika krav: Varje bransch har sina egna, viktiga verktyg: marknadsföringsjobb kräver CRM-plattformar som Salesforce, medan dataanalysroller kräver SQL- eller Python-kunskaper.
  • Minska kompetensklyftan: Nästan 40% av den svenska arbetskraften saknar grundläggande IT-kunskaper, vilket bidrar till en årlig förlust på 630 miljarder i ekonomin. Kompetensutveckling inom dessa områden kan både öka dina karriärmöjligheter och stärka ekonomin.

Tips från proffsen: Även om tekniska färdigheter är viktiga är det minst lika viktigt att balansera dem med mjuka färdigheter som problemlösning och lagarbete för att presentera en väl rundad profil.

Viktiga fördelar med att visa upp sin IT-kunskaper:

  • Stor efterfrågan: Över 82% av jobbannonser online kräver digitala färdigheter.
  • Ökade intäkter: IT-intensiva roller betalar i genomsnitt 29% mer.
  • Konkurrensfördel: Visar din förmåga att effektivt hantera komplexa arbetsuppgifter.

Visste du att? Enligt en CompTIA-rapport prioriterar nästan 74% av arbetsgivare digital kompetens när de anställer. Oavsett om det handlar om att hantera e-post eller använda avancerade analysverktyg är digital kompetens ett måste i praktiskt taget alla roller.

Om du vill ha mer djupgående vägledning om hur du kan förbättra ditt CV och visa upp dina färdigheter kan du kolla in våra relaterade bloggartiklar som täcker allt från teknisk kompetens till personlig utveckling:

Topp 10 IT-kunskaper värdesatta av arbetsgivare

IT-kunskaper är viktiga för nästan alla yrken och oavsett om du precis har börjat din karriär eller jagar en befordring, kan det ge dig en fördel att behärska rätt färdigheter. Här är de 10 mest eftertraktade IT-kunskaperna som arbetsgivare letar efter, inklusive roller som kräver större teknisk expertis:

Grundläggande IT-kunskaper

  1. E-posthantering: Organisera och svara effektivt på e-postmeddelanden.
  2. Dokumenthantering: Skapa och formatera dokument i Microsoft Word eller Google Docs.
  3. Kalkylprogram: Använd Excel eller Google Sheets för datainmatning, beräkningar och enkel analys.
  4. Internetnavigering: Genomföra effektiv forskning och navigering av webbplatser.
  5. Presentationsverktyg: Designa presentationer med PowerPoint eller Google Slides.

Avancerade IT-kunskaper

  1. Programmering: Skriva kod på språk som Python, Java eller JavaScript.
  2. Dataanalys: Använd verktyg som Excel, SQL eller Tableau för att analysera och tolka data.
  3. Cloud Computing: Kunskaper kring plattformar som AWS, Google Cloud eller Microsoft Azure.
  4. Cybersäkerhet: Skydda data och nätverk med hjälp av grundläggande säkerhetsverktyg och rutiner.
  5. CRM-programvara: Hantera kundrelationer med verktyg som Salesforce eller HubSpot.

Så här inkluderar du IT-kunskaper på ditt CV

1. Avsnittet Färdigheter

Skapa en särskild sektion för CV-färdigheter för att visa upp dina tekniska färdigheter:

IT-kunskap

Mjukvara

Programmeringsspråk

Python, JavaScript, SQL

Grundläggande kontorsprogram

Microsoft Office-paketet, Google Workspace

Cloud Computing

AWS, Azure, Google Cloud

Tips från Proffsen: Se till att dina färdigheter är direkt relevanta för jobbet. Skräddarsy det här avsnittet för varje program.

2. Personlig profil

Din personliga profil är en annan perfekt plats att lyfta fram viktiga IT-kompetenser på. Vad du kan göra här är att helt enkelt berätta en historia om din expertis och dina IT-kunskaper, samtidigt som du berättar om all din övriga erfarenhet.

Exempel på personlig profil för en IT-medarbetare med IT-kunskaper

Datadriven IT-proffs med omfattande Python-erfarenhet för automatisering av rapporteringssystem som sparat 10+ veckotimmar för mitt team. Skicklig inom molntjänster och brinner för teknikdrivna lösningar som optimerar affärsverksamheten.

3. Arbetslivserfarenhet

Arbetsgivare älskar att se dina praktiska erfarenheter av färdigheter. Väg därför in dem i dina prestationer i avsnittet med din arbetslivserfarenhet.

Cybersäkerhetsspecialist, CVMaker, Stockholm, 2019–nuvarande

Ledde implementering och hantering av avancerade cybersäkerhetsåtgärder, övervakade dataskydd och upprätthöll en robust infrastruktur för nätverkssäkerhet. Arbetade nära IT-teamet och övriga avdelningar för att utveckla och implementera säkerhetspolicyer, genomföra riskbedömningar och säkerställa efterlevnad av branschstandarder.

  • Ledde implementeringen av nästa generations brandväggssystem, förbättrade nätverkssäkerheten och minskade säkerhetsincidenter med 30% genom proaktiv övervakning och hotdetektering.
  • Genomförde kvartalsvisa säkerhetsrevisioner på flera plattformar, identifierade sårbarheter och implementerade nödvändiga patchar och uppdateringar som förbättrade systemets hållbarhet och minskade säkerhetsriskerna.
  • Utvecklade och implementerade omfattande utbildningar inom säkerhetsmedvetenhet för anställda, vilket minskade mänskliga säkerhetsincidenter med 20% och stärkte interna säkerhetsrutiner.

Webbutvecklare, CVMaker, Malmö, 2017–2021

Utvecklade, testade och underhöll responsiva webbplatser och applikationer för att säkerställa bra prestanda, säkerhet och användarupplevelse. Samarbetade med projektledare och designers för att skapa anpassade och skräddarsydda webblösningar efter kundens behov, vilket resulterade i ökat engagemang och konverteringar.

  • Utvecklade och lanserade en fullt responsiv e-handelsplattform som gav en försäljningsökning på 25% genom förbättrad användarupplevelse och optimerad mobilfunktionalitet.
  • Minskade webbplatsens laddningstid med 40% genom att optimera backend-processer, implementera cachingsstrategier, förbättra databasfrågor och använda komprimerade tillgångar.
  • Integrerade säkra betalningslösningar som förbättrade kundupplevelsen, transaktionssäkerheten och minskade betalningsrelaterade fel med 20%.

Kolla in vårt CV och våra personliga brev för utvecklare för att lära dig mer.

1. Utbildningar och certifieringar

För att skriva ett så starkt utbildningsavsnitt som möjligt på ditt CV bör du lyfta fram relevanta kurser och meriter – särskilt de som visar hur du brinner för att hålla dig uppdaterad inom branschspecifika och arbetsrelaterade områden.

Exempel:

  • Kandidatexamen i datavetenskap, Malmö Universitet (2023)
  • Certifierad AWS-lösningsarkitekt (2024)
  • Certifiering av Google Data Analytics (2023)

Hur man inkluderar IT-kunskaper på ett CV utan erfarenhet

IT-kunskaper är även ofta väldigt viktiga för roller på nybörjarnivå. Detta innefattar allt från kontorsjobb till tekniska befattningar och vill du kunna lyfta fram dessa IT-kunskaper på ett CV där du saknar längre erfarenhet är det viktigt att skräddarsy dem du faktiskt har för jobbet du söker.

Här är fem exempel på de bästa IT-kunskaperna för ett CV utan erfarenhet:

  • Grundläggande dataanalys: Excel (formler, pivottabeller).
  • Hantering av sociala medier: Hootsuite, Buffer.
  • Molnbaserad databehandling: Google Drive, OneDrive.
  • Medvetenhet om cybersäkerhet: Grundläggande säkerhetsrutiner på nätet.
  • Programvara för projektledning: Trello, Asana.

Tips från Proffsen: Istället för att bara lista de färdigheter du har kan du även fokusera på sammanhangen du tillämpat dem i. Använde du till exempel Excel för att strukturera data i ett projekt? Felsökte du tekniska problem åt en vän eller kollegor? Genom att demonstrera hur du praktiskt tillämpat dina kunskaper blir dina färdigheter mer konkreta och relevanta.

Kolla in vår relaterade bloggartikel om hur man skriver ett CV utan erfarenhet och ett kompetensbaserat CV för mer vägledning och experttips.

Hur man hanterar med luckor i sina IT-kunskaper

Att identifiera och ta itu med luckor i sina IT-kunskaper är avgörande för att kunna fortsätta vara konkurrenskraftig på dagens AI-drivna arbetsmarknad. Genom att fokusera på de färdigheter som värderas högst av arbetsgivare får du ditt CV att sticka ut och kan på så sätt förbättra dina chanser att få drömjobbet.

Så här fyller du dessa luckor:

1. Identifiera luckor

Börja med att noggrant läsa arbetsbeskrivningar för rollen/rollerna du söker. Var uppmärksam på vilka kunskaper och färdigheter som dyker upp flest gånger och gör sedan en prioriteringslista – dessa områden är de du behöver ha kunskaper inom. Utöver det kan det även vara värt att be kollegor och mentorer om insikter kring vad som är viktigt för just din bransch.

  • Granska jobbannonser för återkommande färdigheter som dataanalys eller CRM-verktyg.
  • Identifiera endast de mest förekommande färdigheterna för dina önskade jobbpositioner.
  • Notera eventuella tekniska färdigheter som du saknar.

2. Fortsätt utbilda dig

När man har identifierat sina kompetensluckor är det sen hög tid att anmäla sig till kurser eller utbildningar för att komma ikapp. Plattformar som Coursera och LinkedIn Learning erbjuder båda ett brett utbud av utbildningsalternativ. Certifieringar kan du skaffa dig genom Microsoft Certified eller CompTIA och kan utöver dina kunskaper ge dig ett starkare CV över lag.

  • Anmäl dig till onlinekurser från Coursera, Udemy eller LinkedIn Learning.
  • Skaffa dig certifieringar som CompTIA Security+ eller Microsoft Certified för att förbättra dina kunskaper och stärka CV:t.
  • Leta efter gratis eller rabatterade alternativ om du behöver – det finns i många fall till exempel möjligheten till provperioder eller ekonomiskt stöd för studier.

3. Skaffa dig praktisk erfarenhet

Utbildning av nya färdigheter i all ära, men att kunna tillämpa dessa kunskaper i verkliga situationer är minst lika avgörande. Delta i open-source eller skapa personliga projekt som kan visa upp dina kunskaper för arbetsgivare. Praktisk erfarenhet är lika ovärderligt som akademiska för att bygga förtroende och kompetens.

  • Gå med i open source-projekt eller gör volontärarbete i ditt community.
  • Bygg upp en portfölj med projekt, till exempel webbplatser, appar eller datarapporter.
  • Erbjud din hjälp åt kollegor med uppgifter som kräver de färdigheter du håller på att utveckla.

4. Använd arbetsgivarresurser

Glöm sen heller inte bort de möjligheter som finns att få genom din nuvarande arbetsgivare. Här kan du många gånger ta del av både utbildnings- och kompetensutvecklingsresurser som annars inte finns tillgängliga eller som många gånger kan vara dyra och svåra att finansiera.

Många företag erbjuder professionella utvecklingsprogram eller tillgång till lärplattformar, så fråga din chef om det finns några möjligheter till kompetensutveckling på jobbet.

  • Dra nytta av utbildningar eller workshops genom din arbetsgivare.
  • Fråga om kompetensutvecklingsprogram eller utbildningsbudgetar som kan hjälpa dig att stödja din utveckling.
  • Anmäl dig som volontär för nya projekt som kräver färdigheter du vill förbättra.

Så här förbättrar du din digitala kompetens

Att förbättra dina IT-kunskaper är nyckeln för att få ditt CV att sticka ut på dagens arbetsmarknad. Så här håller du dina kunskaper uppdaterade och relevanta:

  • Öva regelbundet: Bekanta dig med ny programvara genom att använda kostnadsfria provperioder eller open source-verktyg.
  • Gå med i forum och grupper: Webbplatser som Reddit eller Stack Overflow kan både hjälpa dig att hitta användbara råd och felsökningstips.
  • Sök certifieringar: Få erkända referenser som Microsoft Office-specialist eller Google IT Support Professional.

Sammanfattningsvis om IT-kunskaper på CV:t

  • Skräddarsy ditt CV: Lyft fram relevanta IT-kunskaper som matchar arbetsbeskrivningen.
  • Kvantifiera din expertis: Använd exempel och mätvärden för att visa dina förmågor.
  • Förbättra dina färdigheter: Lär dig kontinuerligt genom kurser, certifieringar och praktik.
  • Håll dig uppdaterad: Håll ett öga på nya digitala trender och verktyg i din bransch.
  • Visa upp överförbara färdigheter: Även grundläggande IT-kunskaper kan göra ett starkt intryck när de presenteras väl.

Nästa steg?

Vi tillhandahåller alla resurser och verktyg du behöver för att förbättra dina IT-kunskaper och få ditt CV att sticka ut. Bläddra i vår samling av professionella CV-exempel som lyfter fram din digitala expertis. Om du behöver extra hjälp är våra experter med tjänsten för att skriva CV redo att guida dig. Oavsett om det handlar om att finjustera ditt CV efter en specifik roll eller visa upp rätt IT-kunskaper finns vi här för att ge dig stöd på varje steg längs vägen.

För mer inspiration kan du kolla in våra relaterade bloggartiklar nedan:

Förbättra ditt CV genom att lägga till IT-kunskaper. Kom igång idag!

Vanliga frågor och svar

Hur skriver jag mina IT-kunskaper på ett CV?

Skapa ett avsnitt kallat ‘Färdigheter’ och börja sen att skriva ner relevanta, tekniska färdigheter och inkludera sedan detta avsnitt under din arbetslivserfarenhet. Skräddarsy alla färdigheter så att de matchar de som nämns i arbetsbeskrivningen

Vilka är de 5 grundläggande IT-kunskaperna?

  • Operativsystem (Windows, macOS)
  • Kunskaper av Microsoft Office-paketet (Word, Excel, PowerPoint)
  • E-posthantering
  • Grundläggande internetnavigering
  • Kommunikationsverktyg (Zoom, Microsoft Teams)

Kan jag lägga till de IT-kunskaper jag fortfarande håller på att lära mig på mitt CV?

Ja! Nämn alltid färdigheter som du aktivt håller på och förbättrar, till exempel “Håller för närvarande på att slutföra en kurs i Adobe Photoshop.” Detta visar på initiativförmåga och att du ständigt jobbar på att förbättra dig.

Vad är skillnaden mellan grundläggande och avancerade IT-kunskaper?

Grundläggande IT-kunskaper innebär allmän användning av programvara, till exempel Word eller Excel. Avancerade färdigheter inkluderar specialkunskaper som programmering, dataanalys och cloud computing.

Hur betygsätter man IT-kunskaper på sitt CV?

Undvik att använda skalor som 3/5. Beskriv istället din expertis med exempel på hur du har tillämpat dessa färdigheter i tidigare roller och projekt.

Relaterade artiklar

Mer än 112 872 användare har redan skapat deras CV

Med vår CV-skapare så kan du snabbt och enkelt skapa ett distinkt och professionellt CV inom endast 15 minuter.

Skapa ditt CV

Du har 65% chans att få ett jobb.