Hur skapar man ett akademiker-CV?

Har du precis tagit examen eller är på väg att ta examen? Är du på väg att söka ditt första jobb? Känner du dig förvirrad eller osäker gällande vad du ska inkludera på ditt CV? Har flera företag redan nekat din ansökan? Oroa dig inte eftersom vi är här för att hjälpa dig att komma in på den svenska arbetsmarknaden och ge dig bättre självförtroende när du skriver ditt CV. Denna guide kommer att diskutera allt du behöver veta för att skapa ett bra och fungerande CV.

Kom igång idag!

Det blir allt svårare att hitta jobb i Sverige, särskilt för nyutexaminerade som inte alltid har rätt kompetens eller där det krävs tidigare arbetslivserfarenhet. Naturligtvis kan du känna dig vilsen eller osäker på hur du ska starta din karriär eller personliga väg efter att du tagit examen från universitetet. Även efter år av studier är det fortfarande många som aldrig lärt sig hur man skriver CV på rätt sätt. Oroa dig inte – miljontals andra studenter sitter i samma situation som du.

Förberedelser: Kartlägg processen för hur du ska skriva ditt CV efter examen

Det första steget när man ska skriva ett CV (förkortning av Curriculum Vitae) är förberedelsestadiet: efterforskning och insamling av information. Ett CV är ett dokument med information om dina tidigare erfarenheter som visar för arbetsgivare eller rekryterare att just du är rätt kandidat för ett jobb, d.v.s. ett sätt att marknadsföra dig själv. Genom att avsätta tillräckligt med tid för att planera och anpassa ditt CV efter varje tjänst kan du se till att sticka ut bland andra arbetssökande.

Tips från Cv-coachen: Hur ditt CV ser ut skiljer sig många gånger beroende typen av jobb du söker. En av de viktigaste punkterna är dock fortfarande att välja ut och inkludera rätt nyckelord för den lediga tjänsten och visa upp dina professionella kunskaper på ett strukturerat vis.

CV-struktur

Olika Cv:n kommer att se annorlunda ut, men trots detta bör ändå alla typer av Cv:n innehålla ungefär samma typ av grundläggande information – oavsett vem du är som person. Nedan har vi inkluderat en lista med alla de olika avsnitt som finns på ett CV.

Ditt CV bör därför inkludera följande avsnitt:

en att göra eller inte göra-lista för akademiker-cv class=

De valfria elementen bör endast läggas till ifall de är tillgängliga och relevanta och bör ses som "extra krydda på moset".

Vi kommer att gå igenom varje avsnitt i detalj lite senare i vår artikel. Först måste du dock skapa ett master-CV genom att skriva ner all din information i ett dokument enligt avsnitten ovan.

Master-CV

När du ska ge dig ut och söka jobb bör du som minst skapa ett nytt CV per tjänst du söker, eller ännu bättre: per ledig tjänst du söker. Det kan vara otroligt tidskrävande att skapa ett nytt CV från grunden och kan lätt leda till en mängd olika misstag. Det kan till exempel hända att du glömmer att inkludera viss, specifik information, eller att du skriver ner någonting på ett sätt som ofrivilligt blir missuppfattat. Innan du kommer så långt behöver du dock ett master-CV – ett dokument med hela din historik.

Samla därför in, skriv ner och sammanställ alla personliga, akademiska och professionella erfarenheter som skaffat dig hittills i ett dokument. Genom att ha ett master-CV tillgängligt slipper du komma ihåg och skriva ner alla dina huvudsakliga uppgifter inför varje ansökan och du kan istället bara anpassa det efter tjänsten du söker för tillfället. Detta gör att det krävs mindre redigering för att anpassa ditt CV till varje ledig tjänst.

Faktum är att du direkt sparar tid på att skapa ditt första anpassade CV, eftersom det över tid kommer att ta mycket mer tid att skriva flera anpassade Cv:n från grunden. Vi rekommenderar därför att du sparar ner all din erfarenhet i en fil och använder den som en referenspunkt inför för dina framtida jobbspecifika CV. Dock bör du aldrig använda ditt master-CV som det är till att ansöka om jobb.

Master CV-struktur

Ett master-CV bör vara koncist strukturerat. Skriv alla dina uppgifter med punkter under rubriker eller fetstilade texter för att ange titlar.

ARBETSTID - ARBETSTITEL - FÖRETAG

Ansvar och plikter

  • Dagliga ansvar och arbetsuppgifter
  • Vem du arbetat med
  • Färdigheter du har uppnått eller tränat på

Prestationer

  • Numeriska data för alla prestationer
  • Utmärkelser

Referenser

  • Namn, kontaktuppgifter, befattning

STUDIETID - EXAMEN eller DIPLOM - INSTITUTION

  • Examensnamn (betygsnivå eller utmärkelser om tillämpligt)
  • Ämnen, kurser, moduler (betyg)
  • Ytterligare prestationer eller deltagande

en att göra eller inte göra-lista för akademiker-cv och ditt master-cv

Fuska genom att kolla in andra lediga jobbannonser

Undersök företagskulturen hos din potentiella arbetsgivare och skräddarsy ditt CV efter denna specifika befattning. Denna taktik visar både din potentiella arbetsgivare att du är uppmärksam och bryr dig om deras behov, samt att du över lag har ett genuint intresse och engagemang.

Du kan hitta information om företaget och den lediga tjänsten på deras webbplats, till exempel på sidan 'Om oss' där du många gånger får möjligheten att lära känna företagets varumärke och värderingar.

Skapa en lista med deras huvudsakliga krav, formuleringar, värderingar och behov. Använd sen denna lista tillsammans med och ditt master-CV för att formulera om informationen och lägga till den på ditt anpassade CV. Även om detta kommer att vara mer tidskrävande är kostnaden bakom det värt en massa.

Tips för att göra ditt CV mer jobbspecifikt

  • Använd nyckelord som finns i den lediga tjänstens jobbannons och som är relevanta för tjänsten, inklusive specifika adjektiv, färdigheter eller rollansvar.
  • Matcha nyckelkraven med din erfarenhet - år av erfarenhet och branschkunskaper.

Letar du efter ett CV-exempel? Vår webbplats har över 20 professionella CV-mallar som avsevärt ökar dina chanser att landa ditt drömjobb. Skapa ett konto idag och välj en av mallarna som passar dig bäst.

Tips från Cv-coachen: Som oerfaren eller okvalificerad akademiker rekommenderar vi att fokusera på jobb som praktikplatser och nybörjartjänster. Anledningen till detta är att mer seniora roller ofta kräver mer i form av erfarenhet. För att enklare hitta dessa jobb bör du först göra dig bekant med typen av befattning och befattningsnivå innan du söker en anställning.

Spårningssystem för Ansökningar – Vad är ATS och hur kan man optimera för det?

Application Tracking System är en mjukvaruapplikation som hjälper arbetsgivare att samla in, sortera ut och spåra kandidater genom rekryterings- och anställningsprocessen. Med andra ord använder företag automatisering för att skanna Cv:n och identifiera de mest lämpliga kandidaterna med relevanta erfarenheter och egenskaper på sitt CV. Företag och rekryterare använder ofta en ATS för att spara tid under ansökningsprocessen.

ATS kan filtrera ut dina egenskaper och kunskaper baserat på följande variabler:

  • Antal års arbetslivserfarenhet
  • Specifika sökord
  • Erfarenhet av speciella tekniker eller mjukvara
  • Unika kunskaper eller färdigheter
  • Talar ett specifikt språk

Tips från Cv-coachen: För att optimera ditt CV kan du kolla på den lediga tjänstens annons och sen skapa en lista över de färdigheter (personliga och professionella), erfarenheter och egenskaper som arbetsgivaren söker efter hos en kandidat. Dessa är samma villkor som arbetsgivaren senare kommer att ange i sin ATS-mjukvara. Försök sedan spegla denna lista på ditt CV för att senare dyka upp som en toppkandidat i arbetsgivarens mjukvara.

Exempel på akademiker-Cv:n

Nedan kan du hitta vårt CV-exempel för en akademiker, Dennis Sandberg, med en doktorsexamen i närings- och livsmedelsvetenskap. Som du kan se har Dennis nästan ingen (betald) arbetslivserfarenhet.

Dennis Sandberg – Akademiker CV-exempel Sverige

Ladda ner detta CV-exempel för akademiker som PDF

Exempel på ett svenskt akademiker-CV: Dennis Sandberg har en Doktorsexamen inom närings- och livsmedelsvetenskap från Stockholms universitet och söker nu vidare anställning inom den akademiska sektorn. Detta CV-exempel visar att trots sin brist på arbetslivserfarenhet har Dennis trots detta överförbara kunskaper från sin akademiska bakgrund, praktiker och jobb.

Komponenterna som krävs för att skriva ett bra CV

1. Mall och presentation

Utifrån tjänsten du söker bör du fundera noga på vilken mall som bäst skulle passa ditt framtida företag och arbete. Utöver detta kan även din layout ha en inverkan på din ansökan, särskilt om du söker ett jobb som kräver mer kreativa och visuellt engagerande kunskaper. Se till att ta detta tillfälle i akt och använd det för att uttrycka dig på ett visuellt och konstnärligt sätt, samtidigt som du visar upp vad som driver dig som person.

Till vårt exempel valde vi Erasmus-mallen på grund av dess färgglada, minimalistiska och kreativa layout. Vi uppmuntrar dock dig att själv experimentera med olika mallar på egen hand för att se vilken som passar dig bäst.

Tips från Cv-coachen: Ansök till lediga tjänster med ditt CV i PDF-format. Detta garanterar att ditt CV alltid ser korrekt ut när det öppnas, oavsett vilken typ av enhet det öppnas på. När du använder vår CV-byggare sparas ditt CV automatiskt som PDF.

Försök sedan att skriva ditt CV så kort och koncist som möjligt. Detta innebär att det endast bör bestå av en, eller högst två A4-sidor. Detta betyder dock inte att ditt CV måste vara kortare än det rekommenderade antalet sidor. För akademiska tjänster och jobb inom STEM-industrier är det ofta vanligt med ett längre CV. Var dock medveten om att ditt CV endast kommer att läsas på väldigt kort tid när det granskas av rekryterare.

Undvik att skriva i första person eftersom det många gånger kan uppfattas som oprofessionellt eller allt för personligt i sammanhanget. Använd därför endast pronomen i första person när det är absolut nödvändigt. Skriv istället i tredje person utan att använda ditt namn/pronomen eller första person som jag/mig/min. Se vårt CV-exempel för att se hur detta ser ut i praktiken.

Utforska fler än 20 anpassningsbara och HR-godkända CV-mallar för nyexaminerade akademiker.

Visa mallar

2. Personlig information

Avsnittet med personlig information bör innehålla dina kontaktuppgifter för att rekryterare och potentiella arbetsgivare ska kunna identifiera och kontakta dig. Denna del måste vara enkel att hitta och läsa.

Du bör därför inkludera följande information:

  • Ditt fullständiga namn
  • Telefonnummer
  • E-postadress

2.1 Ytterligare information

Är du nyutexaminerade med en portfölj fylld med arbete eller ytterligare erfarenheter rekommenderar vi att inkludera dessa genom att länka till dem från ditt CV. Själva Cv:t bör vara kortfattat och genom att länka till följande sidor kan du ge arbetsgivare mer info om dina projekt, erfarenheter och idéer.

  • LinkedIn-profillänk
  • Portföljlänkar
  • Professionella webbplatser och länkar till dessa

Inkludera bara information på ditt CV som får dig att se bra ut för dina potentiella arbetsgivare och som du är bekväm med att dela med dig av. Detta innebär att du till exempel kan utelämna information om var du bor ifall bor långt ifrån din arbetsgivare.

3. Arbetslivserfarenhet

Arbetslivserfarenhet är kärnan på de flesta Cv:n. Som nyutexaminerad har du dock kanske inte så mycket arbetslivserfarenhet - detta är normalt och inget du behöver oroa dig för. Har du dock relevant yrkeserfarenhet är detta fantastiskt. Vill du veta mer om detta kan du läsa om det i avsnittet på vår blogg: 8 tips för att lyfta fram din arbetserfarenhet. Du kan också välja att skriva ditt CV utifrån dina kompetenser.

Tips från Cv-coachen: Skriv alltid avsnittet med arbetslivserfarenheter med starka verb och var noga med att lyfta fram dina allra senaste erfarenheter. Skriv därför ner ett par rader som beskriver alla dina dagliga uppgifter och ansvar och använd sedan dessa för att lista dina prestationer.

Inkludera endast erfarenheter som är relevanta och jobbtitlar där du har fått överförbara kunskaper som kan vara till nytta för din nya arbetsgivare. Om du listar mer arbetslivserfarenhet än utbildning bör du också se till att din tidigare praktik är nära relaterad till jobbet du söker. Är erfarenheten inte relevant bör du istället placera den i utbildningsdelen.

  • Praktikplatser: detta är antagligen ditt bästa alternativ till arbetslivserfarenhet, eftersom det tydligt visar upp hur du lyckats tillämpa kunskaperna du lärt dig på jobbet i ett praktiskt företagsprojekt. Utöver detta gör dessutom färdigheter från en praktikplats dig mer värdefull som anställd.
  • Lärlingsutbildningar: precis som på praktikplatser hjälper lärlingsutbildningar till att demonstrera hur du lyckats använda dina akademiska, personliga och professionella kunskaper i praktiska situationer. Detta låter rekryterare se att du har hårda färdigheter som du samlat på dig genom din praktiska erfarenhet. Du kan se på detta som en investering i din karriär och även om du vanligtvis inte får så mycket betalt för denna typ av utbildning är värdet från detta mycket större än vad det först kanske verkar. En student med en avslutad lärlingsutbildning har redan en mycket högre chans att bli anställd än en med endast universitetserfarenhet.
  • Egenföretagande eller frilansande är även dessa bra tillägg på ditt CV. Inkludera din befattningstitel, företags- eller kundnamn och datum. I likhet med arbetslivserfarenhet, bisysslor eller praktikplatser, använd några rader och sedan punktpunkter: inkludera dina uppgifter och prestationer.

3.1 Ytterligare erfarenhet

Du kan även lägga till ett nytt avsnitt på ditt CV kallat 'ytterligare erfarenheter' eller 'yrkeserfarenheter' om du inte har någon arbetslivserfarenhet. Dessa inkluderar allt du gjort utanför ditt arbete som kan vara relevant för din nya anställning. Exempel på dessa aktiviteter inkluderar till exempel då du engagerat dig i studentföreningar, styrelsemedlemskap eller volontärarbete för ideella organisationer. Detta avsnitt kan vara oerhört värdefullt för akademiker som knappt har någon relevant arbetslivserfarenhet att visa upp.

Ytterligare erfarenhet kan till exempel inkludera följande typ av information:

  • Extrajobb: trots att du inte tjänade mycket pengar eller gjorde några enastående prestationer kan det fortfarande vara värdefullt att inkludera extrajobb på ditt CV för att visa hur du kan engagerat dig i arbete utanför dina studier. Under din karriär har du nämligen mest troligt också skaffat dig praktiska kunskaper och färdigheter, haft relevanta arbetsuppgifter och visat din lojalitet för en organisation under en längre tid. Exempel på denna typ av bisysslor är till exempel servitör på en restaurang, bartender i en bar, bud för en leveranstjänst, eller arbete inom catering och detaljhandel.
  • Lärarassistenter eller handledare: Dessa tjänster ger akademiskt stöd till elever utanför en klassrumsmiljö. Erfarenheter inom dessa områden är värdefulla genom att de ger dig pedagogiska kunskaper som problemlösning, ledarskap, kommunikation och anpassningsförmågor. Lärare tenderar nämligen att vara tålmodiga, motiverade och entusiastiska inom sina ämnen. Detta gör även att du kan lyfta fram dina hårda och mjuka färdigheter inom ledarskap på din profilsammanfattning – mer om detta lite senare. Detta gör att du till exempel kan du nämna att en av dina elever tog sina kursbetyg från D till B, eller att handledaren blev antagen till ett annat program tack vare din vägledning. Som lärarassistent kan du lägga till information om hur du bidragit, antal elever du lärt ut till och inom vilken kurs.
  • Studentföreningar: Har du varit ledamot i en studentförening på ditt universitet eller aktivt engagerat dig i studentverksamheter bör du inkludera detta på ditt CV. Är erfarenheten relevant för jobbet du söker bör du dock skriva ner det i avsnittet med ytterligare erfarenheter. Är det inte relevant bör erfarenheten istället listas under dina universitetserfarenheter i utbildningssektionen. Se till att du först och främst fokuserar på kunskaperna som du själv tycker är överförbara och lämpliga i din framtida karriär.
  • Volontärarbete: volontäraktiviteter är inte direkt relaterade till avsnittet om arbetslivserfarenhet eftersom du i regel inte anställs eller avlönas av en arbetsgivare. De kan dock fortfarande vara relevanta beroende på vilken typ av volontärarbete du utfört, men i de flesta fall är det säkrare att behålla dem i detta avsnitt. Volontärarbete är fortfarande relevant så till vidare att det ger dig överförbara erfarenheter och chansen att utöva dessa i praktiska situationer, samtidigt som du arbetar med en mängd olika människor i ett team. Var därför inte rädd för att lägga till dessa erfarenheter om de är relevanta.
  • Projekt: Genom att lyfta fram projekt du utfört på ditt CV får rekryterare ytterligare exempel på dina överförbara färdigheter som du lärt dig i icke-akademiska sammanhang. När du lägger till dessa på ditt CV visar detta upp din förmåga att planera, leda, initiera eller hantera projekt under en längre period. Projekt är även väldigt fördelaktiga om du samarbetar med tredje part mot ditt mål.

Tips från Cv-coachen: Om du inte har någon arbetslivserfarenhet rekommenderar vi att du fokuserar ditt CV på din utbildning och akademiska prestationer. För mer information, läs avsnittet om utbildning. Detta innebär även att du sätter din utbildning över arbetslivserfarenhet.

4. Utbildning och kvalifikationer

Medan vissa rekryterare inte kräver att du har en specifik examen, kommer andra bara att läsa ett CV med en grundläggande utbildning eller forskarutbildning. Kontrollera jobbkraven för att veta om du är kvalificerad för din önskade jobbposition.

Bästa sätten att arrangera din utbildningssektion på Cv:t

Börja med att skriva en kort beskrivning (3–4 meningar) av din utbildning och examen. Inkludera de färdigheter som är relevanta för jobbet du söker.

Din lista kan innehålla:

  • Relevanta kursarbeten
  • Examenstitel (om relevant)
  • Kurscertifikat (t.ex. extra vinter-/sommarkurser, workshops)
  • Mindre relevanta styrelseuppdrag i studentföreningar (detta visar att du har ansträngt dig utöver din examen och att du har förmågan att ta på dig mer ansvar).
  • Studentföreningar som passar jobbet du söker hittas i avsnittet med ytterligare erfarenheter.

Information du bör inkludera i din utbildningssektion

  • Universitet (kandidat, magister eller doktorsexamen): lägg till studieperioden för din examen (som återstår att slutföra), skolan, samt examen du avslutade och vilka slutbetyg du fick.
  • Utbildningsbeskrivning: Detta bör ses som en arbetsbeskrivning i akademisk miljö. Efter din examenstitel och datum skriver du 3–4 meningar som förklarar vad du lärt dig och de akademiska kunskaper utbildningen gett dig – framför allt de som kan omvandlas och användas i din kommande bransch och anställning. Vårt CV-exempel betonar till exempel Dennis Sandbergs relevanta kunskaper inom näringslära. Detsamma gäller ifall du har till exempel ett jurist-CV, civilingenjörs-CV eller annan typ av akademiker-CV.
  • Studieämne: Detta ger arbetsgivare ytterligare information och möjligheten att väcka intresse hos en rekryterare. Om arbetsgivare ser att de får svar på ifall du har de relevanta kunskaper som krävs för ett branschprojekt eller forskning, kan det vara en bra indikation på att dina intressen matchar deras intressen i dig som kandidat. Har du gått ut med ett B eller högre betyg bör du även lägga till slutbetyget på ditt examensarbete.
  • Relevanta akademiska kurser: Lista de kurser som du tycker är mest relevanta för tjänsten du söker. Dessa placeras sedan direkt under ditt utbildningsprogram på Cv:t. Undvik dock att inkludera samtliga kurser som du gått och fokusera främst på de som kan vara värdefulla för att du ska utföra ett bra arbete – fokusera på kurser som matchar arbetsbeskrivningen och företagets mål.
  • Certifikat och professionella kurser: du kan även visa upp dina yrkeskunskaper för en arbetsgivare genom att lista eventuella onlinekurser från erkända webbplatser eller institutioner. Tveka därför heller inte att lägga till yrkesbevis och kurser om de relaterar till ditt studieområde för att förbättra dina chanser att få jobb.
  • Gymnasiebetyg, A-Levels (eller motsvarande): du behöver inte lista alla ämnen du har slutfört; ange istället ditt slutbetyg och antalet poäng eller kurser du uppnått. Tänk på att detta avsnitt inte är obligatoriskt. Om du studerade på en internationell gymnasieskola kan det vara ett utmärkt komplement för att lyfta fram din öppenhet och förmåga att arbeta i ett mångsidigt och mångkulturellt team.

Tips från Cv-coachen: Om din profil matchar de huvudsakliga kraven i ansökan men du trots detta saknar ett få utvalda punkter, så var inte rädd för att skicka in din ansökan ändå. Var realistisk, men missa samtidigt inte chansen att få komma på intervju genom att inte ens ansöka.

5. Expertområde eller färdigheter

Du bör noggrant lägga till dina kompetenser på ditt CV och noggrant överväga hur dessa ska prioriteras. Lyft fram dina styrkor i branschen du vill vara en del av och när du gör detta bör du också se till att de är relevanta för positionen du söker. Om du skriver ett CV direkt efter examen av din utbildning eller grundutbildning kan du välja att lägga dessa under titeln Färdigheter, eftersom du ännu inte är en expert inom ditt område. Skriver du dock ett CV för en forskarutbildning, kan du välja att lista dem under titeln Expertområden eftersom du nu har specialiserat dig inom detta specifika område.

Se till att du använder ett engagerande och professionellt språk. Undvik att använda uttryck som "hårt arbetande", "bra/dålig kunskap", "lagspelare", "ärlig", "rolig personlighet" eller andra tomma uttryck. Försök att endast inkludera egenskaper som kommer vara bra att ha för tjänsten du söker. Fråga alltid dig själv om dessa färdigheter eller egenskaper matchar ditt önskade lediga jobb eller företag.

Hårda (professionella) färdigheter:

Hårda färdigheter är förmågor du har lärt dig och som är enkla att beskriva med siffror och resultat. Vanligtvis avser dessa konkreta, mätbara och tekniska kunskaper som är specifika för en viss typ av anställning. Till skillnad från mjuka färdigheter är hårda färdigheter några som förvärvas och förbättras genom att man utövar dem, upprepar och utbildar sig. Hårda färdigheter innebär också många gånger att du har ett certifikat eller diplom som bevisar att du besitter de nödvändiga färdigheterna.

Exempel på hårda färdigheter är:

  • Copywriting
  • Dataanalys
  • Projektledning
  • Oberoende forskning
  • Maskininlärning
  • Marknadsföring på sociala medier
  • Bokföring
  • Webbplatsdesign och hantering
  • Företagsorganisation
  • Adobe Creative Suite
  • Programmeringsspråk (skriv de specifika språken i avsnittet om tekniska färdigheter)

Mjuka (personliga) färdigheter:

Mjuka färdigheter är de naturliga karaktärsdrag som du dagligen kan finslipa i ditt vanliga liv. Fundera därför på saker som: hur du arbetar och interagerar med andra människor eller hur du hanterar konflikter. Mjuka färdigheter är vanligtvis inte funktionsspecifika. Vissa människor föds med dessa färdigheter, medan andra lär sig dem under hela sitt liv. Du kan därför också nämna dessa färdigheter i din personliga profil, istället för i avsnittet om din professionella expertis (eller färdigheter) och på så sätt måla upp en bättre bild av dig själv.

  • Bra kommunikationsegenskaper
  • Kreativitet
  • Problemlösning
  • Uppmärksam/detaljorienterad
  • Ledarskap
  • Anpassningsförmåga
  • Kritiskt tänkande
  • Tidsplanering
  • Strategiskt tänkande
  • Kundorienterad
  • Empatisk

För mer information om mjuka färdigheter kan du kolla in denna artikel om vilka färdigheter som ska inkluderas på ditt CV.

6. Personlig profil (inkl. exempel)

En personlig profilsammanfattning är en kort sammanställning av vem du är och som visar arbetsgivare vem du är och vad du vill uppnå över lag i livet. Skriv därför ner 3 till 4 meningar som kort visar upp vem du är, din erfarenhet, nuvarande situation och framtida mål. Passa på att fånga läsarens uppmärksamhet och använd specifika nyckelord som behövs för jobbet du söker.

Här ska du komma ihåg att nämna dina mjuka färdigheter för att visa upp både vem du är och dina allra främsta styrkor. Detta innebär till exempel att om du skriver ett civilingenjörs-CV är det en bra idé att ange egenskaper som att du är resultatdriven, pragmatisk, har bra detaljkännedom, problemlösning, bra på att kommunicera komplexa frågor och duktig inom ledarskap. Se till att använda starka verb här för att beskriva dig själv och att undvik förstapersonspronomen.

Avsluta din sammanfattning genom att nämna vilken typ av jobb du söker och vilken arbetsmiljö eller kultur du föredrar att jobba i.

Ingen sammanfattad arbetslivserfarenhetsprofil, endast utbildning (CV för dataanalytiker)

EXEMPEL: Analytisk och resultatdriven dataforskare med examen och lång erfarenhet inom JavaScript, Python, Scala, SQL och R. Erfarenhet inom maskininlärning och statistiska verktyg och förmåga att omvandla komplexa data till rena och lättbegripliga resultat. Uppvisad, utmärkt kommunikations- och datavisualiseringsförmåga. Sugen på att utveckla sina kompetenser inom ett högteknologiskt team för att skaffa fler tekniska affärskunskaper. Letar efter en ny praktikplats där jag kan använda mina programmeringskunskaper hos ett professionellt och innovativt företag.

Studentföreningar och sidojobb, studentprofil sammanfattning (CV för teknisk skribent)

EXEMPEL: Entusiastisk och kreativ utbildad med engelskakademiker med en passion för skrivande och teknik. Goda kunskaper inom redigering erhållna genom universitetskurser, PR- och kommunikationshjälp inom studentföreningar och ett deltidsjobb i en bokhandel. Oberoende men utåtriktad teknisk skribent med god arbetsmoral och problemlösningsförmåga. Skicklig på att skapa engagerande, felfritt och lättillgängligt innehåll åt kunder. Ser fram emot att få bli en del i ett snabbt växande och teamorienterat företag som teknisk skribent i ett ungt team.

Sammanfattning av praktikantprofil, student (revisor-CV)

Uppmärksam och entusiastisk kandidat med kunskaper inom redovisning och ekonomi. Dokumenterad förmåga av arbete inom en mångkulturell och mångsidig företagsmiljö där rådgivning getts till kunder och potentiella investerare. Utbildad inom statliga redovisningsprocedurer, upprättande bokslut, budgetanalys och skatte- och revisionspolicyer. Kännedom av QuickBooks, Odo och andra anpassade bokföringsprogram. Ansöker om en junior redovisningstjänst inom en statlig organisation eller mellan till stor advokatbyrå.

7. Ytterligare avsnitt

När du är klar med huvudkomponenterna på ditt CV bör du även överväga att lägga till några ytterligare avsnitt på ditt CV. Även om dessa inte är obligatoriska, kan det trots detta vara fördelaktigt att inkludera dem eftersom de ger ett gott intryck och en bättre bild av dina förmågor och intressen. Tänk därför på specifika exempel som kan förbättra din profil.

Tips från Cv-coachen: Det bästa (och ibland enda) sättet att få en intervjuinbjudan är att lyckas sticka ut bland andra kandidater. Visa därför för företag vem du är och vad du kan tillföra genom att lägga till ytterligare avsnitt på ditt CV.

7.1 Tekniska färdigheter

Tekniska färdigheter innebär att du har kompetens med specifika verktyg som till exempel operativsystem, mjukvara eller hårdvara. Om företaget du söker anställning hos använder en screeningprogramvara – eller ATS – är det väldigt troligt att de går igenom de ansökandes Cv:n och sorterar ut dem efter nyckelord. I dessa fall kommer de mest troligt att använda specifika programvarunamn eller tekniska kunskaper som krävs för positionen och då är det viktigt att dessa finns med på ditt CV.

Hårda färdigheter är vad du kan och tekniska färdigheter är hur du använder dessa kunskaper.

Tips från Cv-coachen: Innan du listar några specifika färdigheter bör du först dubbelkolla kraven som ställs i jobbannonsen för att säkerställa att du i förväg förstår företagets förväntningar. Identifiera nyckelord som används för den lediga tjänsten och använd sen dessa för att optimera din ansökan för ATS-mjukvaror.

Nedan hittar du exempel på tekniska färdigheter som går att kombinera med olika hårda färdigheter:

Programmeringsspråk

Är du bekant med ett eller flera programmeringsspråk bör du lista dem i avsnittet med dina tekniska färdigheter. Gör det dock bara om den lediga tjänsten direkt efterfrågar denna typ av kompetens och lägg in bara till slumpmässiga tekniska färdigheter på ditt CV.

Några exempel är:

  • JavaScript
  • HTML och CSS
  • Python
  • SQL
  • C++

Tips från Cv-coachen: Om tjänsten du söker inte kräver några programmeringskunskaper kan du istället nämna dessa lite kortfattat under dina expertkunskaper (även kallade "Skills").

Design eller redigering

Kreativa, hårda färdigheter innefattar även videoredigering, fotoredigering, fotografering och design. Nedan hittar du några exempel på tekniska färdigheter för dessa:

  • Final Cut Pro, iMovie, Adobe Premiere
  • Adobe Creative Cloud Suite (t.ex. Illustrator eller After Effects)
  • Canon, Nikon, Sony
  • Blender, Figma, Gimp

7.2 Språk

Att kunna ett andra, eller till och med tredje språk kan vara till en stor fördel när du ska söka jobb och anställning hos olika företag. Genom att visa upp dina förmågor med att arbeta i flerspråkiga och mångkulturella miljöer kan du ge dig själv en fördel mot andra kandidater. Att tala flera språk visar även upp dina kognitiva förmågor för problemlösning, lyssnande, multitasking och minnesförmåga.

Du kan visa upp dina språkkunskaper i ett separat avsnitt eller nära huvudavsnitten, såsom bland dina färdigheter och utbildningar. Innan du lägger till dem på ditt CV kan du även ta ett test för att få ett certifikat och sedan ange resultatet som nivåstaplar eller CEFR-indikatorer (A1-C2).

Ljug dock inte om dina språkkunskaper och ange endast dem ifall du kan använda dem i ett professionellt sammanhang.

Vill du veta mer om detta avsnitt kan du kolla in följande bloggartikel om hur du lägger till dina unika språkkunskaper på ditt CV.

7.3 Hobbyer och intressen

Är du nyligen examinerad och inte har så mycket information att delge på ditt CV kan det vara bra att inkludera ett avsnitt gällande dina hobbyer och intressen. Ett sådant avsnitt kan ge ditt CV mervärde genom att visa upp hur du genom dina fritidsaktiviteter skaffat dig extra färdigheter som är överförbara till den nya anställning du söker.

Har du dock redan tillräckligt med erfarenhet att skriva på ditt CV bör du hoppa över detta avsnitt. Vanligtvis är det inte rekommenderat att inkludera hobbyer och intressen annat än om det verkligen behövs för att dryga ut informationen på det. Inkludera därför endast det om du har minimal erfarenhet som inte är direkt relaterad till det arbetsområde du ansöker till eller om du saknar professionell branscherfarenhet.

Relevanta hobbyer för en marknadsföringsroll kan till exempel inkludera följande: konstnärliga aktiviteter (målning, grafisk design, konst), skrivande, bloggande, fotografi och videoproduktion.

Behöver du mer information kan du läsa denna artikel om hur man inkluderar hobbyer och intressen.

7.4 Referenser

Lägg bara till referenser om ditt företag ber om dem eller om din referens tillför värde till ansökningsprocessen. Kräver ansökan inte referenser är det bättre att inte inkludera det på ditt CV. Du bör dock lägga till dina referenser på ditt master-CV och om du någonsin behöver dem kan du enkelt gå tillbaka och lägga till dem från detta.

För mer information kan du kolla in denna artikel om hur du lägger till dina referenser till ditt CV.

7.5 Utmärkelser och prestationer

Genom att uppnå toppresultat eller vinna tävlingar och lista dessa på ditt CV kan du visa för en arbetsgivare att du är engagerad och har disciplinen som krävs för att uppnå dina mål. Detta avsnitt är bra att inkludera om du uppnått några utmärkande prestationer som gett dig erkännande i en relaterad bransch eller för den lediga tjänsten du söker.

Exempel på prestationer du kan lägga till:

  • Publicering i en tidning
  • Utmärkelser inom en närliggande industri
  • Utmärkelser av en institution

Detta avsnitt är mer relevant för an utexaminerad som uppnått något exceptionellt på en mer betydande nivå. Undvik att nämna irrelevanta prestationer inom sport- eller festivaltävlingar ifall de inte tillför något relevant värde till din ansökan som dessutom kompletterar dina mer betydande avsnitt (t.ex. arbetshistoria och utbildning).

Skapa CV

Sammanfattning

Nedan har vi sammanfattat några av huvudpunkterna i denna artikel. Kolla gärna in de tidigare avsnitten för mer information eller våra andra bloggartiklar där vi fördjupat oss mer i de väsentliga delarna av ditt CV.

Här är vår lista med tips för ditt CV:

  • Ansök med CV och ett separat personligt brev.
  • Använd kortfattat, tydligt och okomplicerat språk.
  • Korrekturläs ditt CV noggrant efter varje ny version.
  • Använd nyckelord från jobbannonsen och var övertygande.
  • Se till att ditt teckensnittsval och innehåll är professionellt och, viktigast av allt, läsbart.
  • Var väl förberedd och undersök företagets kultur och personalförväntningar.
  • Relatera dina akademiska färdigheter till branschkunskaper.
  • Inkludera dina fritidsaktiviteter, utbildningar och deltidsjobb för att utöka ditt CV.
  • Skapa individuella Cv:n för varje ledig tjänst som verkar tilltalande.
  • Var medveten om ATS, som helt enkelt kan hoppa över din ansökan ifall den saknar rätt nyckelord.
  • Inkludera endast relevant information, lägg inte till något extra om det inte tillför värde.

När du har slutfört alla steg för att förbereda, skriva, redigera och korrekturläsa ditt CV genom att både skapa ett master- och ett specifikt CV för tjänsten du söker, kan du tillslut gå vidare och börja söka jobb. Trots om vi råder dig att skapa jobbspecifika Cv:n ska du inte tveka att skicka ut flera ansökningar till arbetsgivare med många liknande tjänster. Ju fler tjänster du söker, desto större chans får du att hitta ditt drömjobb. Med mer övning och investerad tid kommer du att kunna bemästra konsten att övertala arbetsgivare om din kompetens och skapa vinnande Cv:n. Denna färdighet är inte bara bra för att hitta ditt nästa jobb utan även en som är överförbar i din framtida karriär.

Ha kul medan du lär dig att bemästra konsten att skriva CV och ta med dig kunskaperna på din karriärresa. Var kreativ och lycka till!

Vanliga frågor och svar

Hur långt bör mitt CV vara?

Ditt CV bör vara mellan 1–2 sidor långt. Får du plats med allt är det i regel bättre att hålla allt på en och samma sida. Försök att undvika långa och icke-beskrivande ord. Observera att Cv:n med två eller fler sidor i regel inte rekommenderas annat än om du har många års relevant erfarenhet eller söker akademiska jobb eller jobb inom STEM-industrin.

Hur skriver man ett CV?

För att skriva ett vinnande CV är det avgörande att du följer samtliga steg för CV-utveckling, inklusive planering, efterforskning, skapande av master- och specifika Cv:n – följt av korrekturläsning och redigering. Använd starka verb och ett tydligt språk för att undvika missförstånd. Håll dig till nyckelorden på företagets hemsida och jobbannonsen.

Hur skriver man ett CV utan erfarenhet?

Om du har begränsad eller saknar arbetslivserfarenhet rekommenderar vi att du prioriterar fokus på kurser, studentföreningar eller kommittéer och akademiska prestationer (t.ex. hedersbetyg, utbytesprogram, fältforskning utomlands) på ditt CV. För mer information om vad du bör inkludera i din utbildningsdel kan du kolla i vårt avsnitt ovan. Layoutmässigt är det också fördelaktigt att placera din utbildning ovanför arbetslivserfarenheten på ditt CV. Detta råd bör dock endast tas ifall du är akademiker med väldigt liten arbetslivserfarenhet.

Behöver jag skriva ett personligt brev för en jobbansökan?

Vi rekommenderar alltid att du bifogar ditt personliga brev tillsammans med ditt CV. Rekryterare läser kanske inte alltid ditt personliga brev men de förväntar sig fortfarande i regel alltid att du skickar med ett. Ett välskrivet personligt brev kan öka dina chanser att få ett jobb och automatiskt få dig att sticka ut bland andra kandidater – speciellt de som inte bifogade ett. Sammanfattat är ett personligt brev ett bra sätt att inkludera eller utöka relevant information som inte passar på ditt CV.

Är det svårt att få sitt första jobb efter examen?

Detta beror helt på din erfarenhet och de specifika kunskaper du besitter. Ju mer relevant kunskap och yrkeserfarenhet du har, desto större är dina chanser att få jobb. Detta betyder dock inte att du inte har några alternativ ifall du helt saknar branschkunskap. Genom att skapa ett anpassat CV kommer du utan tvekan att sticka ut från många andra kandidater som endast skickar in ett generellt CV utan att anpassa de för den lediga tjänsten och företagskulturen.

Hur lång tid tar det att bli anställd efter examen?

För de flesta studenter på grund- eller forskarnivå tar det 3 till 6 månader att få anställning efter examen i Sverige.

Kan jag få jobb som akademiker om jag har dåliga betyg?

Den bästa strategin för att övervinna detta problem är att utesluta dina betyg på Cv:t. För de flesta arbetsgivare väger alltid erfarenhet tyngre än betyg och genom att ha relaterad arbetslivserfarenhet eller genomförd praktik ger det dig en mycket större fördel än vad dina dåliga betyg kan dra ner dig. Oroa dig därför inte om du inte har höga betyg – de flest arbetsgivare brukar inte ens kontrollera om du tagit examen från skolan och är med detta även mindre benägna att kontrollera dina betyg.

Hur stora chanser har jag att få ett högbetalt jobb som nyutexaminerad?

Chanserna att få ett hållbart och högbetalt jobb är betydligt lägre om du är universitetsstudent eller nyutexaminerad. Detta betyder dock inte att du nödvändigtvis är en värdelös kandidat utan några chanser att få en. Det är dock avgörande att från början förstå att du inte direkt kommer att få en tjänst som stämmer överens med din erfarenhet professionella expertis men att du över tid kan arbeta dig till en.

Vad är skillnaden mellan ett personligt brev och ett personligt uttalande?

Ett personligt brev på en separat sida ger arbetsgivare ytterligare information om dina relevanta kunskaper och erfarenheter. Personliga brev måste alltid vara skräddarsydda för tjänsten du söker medan en personlig sammanfattning i regel endast fokuserar på dina intressen och avsikter över lag. Personliga sammanfattningar på Cv:n för utexaminerade används främst för universitetsansökningar, medan det personliga brevet används mer för jobbansökningar.

Behöver du en snabb och professionell CV-kontroll?

Även om det kan vara inspirerande och motiverande att söka jobb, inser vi att det också är tidskrävande och frustrerande och att skapa ett väldesignat och professionellt CV är utan tvekan inte någon lätt uppgift. Om du behöver hjälp eller vägledning för att förbättra ditt akademiker-CV kan du kontakta oss för att få råd från experter som skapat tusentals Cv:n.

Letar du efter ett CV-exempel? Kolla då in CVMaker-appen, med vilken du kan spara tid på att skriva och designa ditt CV. Välj en CV-mall som passar dig bäst.

Skapa ditt professionella akademiker-CV idag

  • Få fler svar på dina ansökningar
  • Stick ut bland andra ansökande
  • Hamna överst på rekryterares listor

Skriv ditt nya CV idag

Relaterade artiklar

Mer än 112 872 användare har redan skapat deras CV

Med vår CV-skapare så kan du snabbt och enkelt skapa ett distinkt och professionellt CV inom endast 15 minuter.

Skapa ditt CV

Du har 65% chans att få ett jobb.