Tips och råd för att skapa ett professionellt CV för jobb inom stödpersonal

Letar du efter ett bra CV-exempel för stödpersonal? Är du nyutexaminerad från gymnasiet utan arbetslivserfarenhet? Har du precis fått ditt yrkesutbildningsdiplom? Eller funderar du på att söka en ny tjänst senare i din stödpersonalkarriär? Då är det här guiden för dig. Oavsett din erfarenhet kommer denna artikel att ge dig hjälp och underlätta processen att skriva det bästa stödpersonal-Cv:t för att imponera på potentiella arbetsgivare och få den stödarbetarposition du förtjänar.

Effekten av att jobba som Stödpersonal är otroligt givande. Genom detta yrke skapar du meningsfulla relationer genom att ta hand om människor med fantastiska livshistorier att dela med sig av. En ytterligare bonus är att du vet att din hjälp gör någons liv lite enklare att leva, vilket ger dig en känsla av prestation. Denna tillfredsställande känsla är oöverträffad. Bra stödpersonal förtjänar också ett bra CV – och detta är vi här för att hjälpa dig med.

Exempel på CV för stödpersonal

Nedan hittar du ett exempel på ett Stödpersonal-CV för Samantha Andersson, en erfaren Stödpersonalmedarbetare som arbetar i Stockholm.

Stödpersonal CV example

Stockholmsbaserad Stödpersonal med erfarenhet från sjukvården, Frälsningsarmén och ett par vårdhem som söker en ny tjänst som stödmedarbetare på en mentalvårdsorganisation.

Ladda ner detta CV-Exempel för Stödpersonal som PDF

Behöver du hjälp med att skriva ett bra CV som stödpersonal?

Kom igång idag!

Olika typer av stödpersonal

Det finns många typer av stödpersonal inom olika områden:

  • Allmänt vårdbiträde stödarbetare
  • Handikappstödjare
  • Äldre stödpersonal
  • Familjestödjare
  • Inlärningshandikappstödjare
  • Stödpersonal för psykisk hälsa
  • Och många fler

Kartlägga processen med att skriva ett stödpersonal-CV

När du startar ett projekt är planering och en genomgång av de olika komponenterna det enklaste och mest begripliga sättet att börja på. Denna guide är uppdelad efter varje rubrik som du kan hitta i ett stödpersonal-CV och förklarar hur du ska skriva det i detalj. Kärnan i varje bra skräddarsytt CV är ett master-CV, ett omfattande dokument som täcker all din utbildning, kompetens, och arbetshistoria.

Ditt master-CV måste ha följande egenskaper och innehåll:

  • Ha bra flyt, vara logiskt och enkelt att läsa
  • Vara enkelt: svart typsnitt på vit bakgrund (det blir lättare att kopiera och klistra in information när du gör ditt jobbspecifika CV)
  • Var felfritt, utan stavfel eller dålig formatering
  • Var väl presenterat, enkelt, välplacerat, organiserat och professionellt
  • Börja med ditt senaste eller nuvarande jobb och skriv sedan ner dina erfarenheter i baklänges kronologisk ordning till ditt första jobb
  • Lista utbildning och kvalifikationer i samma omvända kronologiska ordning
  • Inkludera både dina mjuka och hårda färdigheter
  • Inkludera korrekta referenser för varje jobb eller roll

Ta dig tid och se till att ingenting utelämnas eftersom detta master-CV utgör grunden för alla framtida jobbansökningar. Det kan vara så långt som det behöver vara, så var detaljerad.

Innehållet i ditt CV

  1. Personlig information
  2. Personlig profil (Du kan lämna detta tomt för ditt master-CV)
  3. Professionell arbetserfarenhet
  4. Utbildning och kvalifikationer
  5. Färdigheter (hårda och mjuka färdigheter)
  6. Hobbyer och intressen
  7. Språk (om tillämpligt)
  8. Referenser
  9. Ytterligare avsnitt

Inkludera varje jobbtitel, datum, alla ansvarsområden och speciellt alla prestationer inom varje roll. Det är detta som får dig att sticka ut som person, något som du gjorde under din tid på nämnda position. Självklart kommer denna process att vara något tidskrävande, men det är viktigt för din framtida framgång.

Medan du skriver ditt master-CV kan du göra kopior av alla relevanta kvalifikationer, utmärkelser, referensbrev och annat som är viktigt. Spara allt tillsammans i en säker fil på din enhet – eller ännu bättre i molnet – med ditt CV. Förvara den där du enkelt kan komma åt det om de någonsin efterfrågas.

Följ denna struktur för ditt master-CV:

ARBETSTID - ARBETSTITEL - FÖRETAG

  • Ansvar
  • Prestationer

STUDIETID - DIPLOM - INSTITUTION

  • Studienivå (betygsnivå eller utmärkelser om tillämpligt)
  • Ytterligare prestationer
  • Gymnasieexamen, hur många ämnen (betyg), inklusive matematik och engelska
  • Ytterligare prestationer

Kom alltid ihåg att korrekturläsa och redigera ditt master-CV noggrant, så att det är felfritt. Efter detta kommer du att använda ditt master-CV som grunden för varje position du söker i framtiden.

Tips från Cv-coachen: Om möjligt bör du även be någon att läsa ditt CV åt dig, för att kontrollera eventuella stavnings- eller grammatikfel. Alla grundläggande misstag som lämnas kvar i ditt CV kan få läsarna att tro att du är slarvig eller oprofessionell.

Varför behöver jag skriva ett master-CV? Det är slöseri med tid!

Även om det till en början kan vara lite tidskrävande kommer det i slutändan att spara dig tid och hjälpa dig att presentera dig själv på det mest kortfattade och sammanhängande sättet möjligt när du ska söka jobb i framtiden. Avsätt lite oavbruten tid för att planera din skrivprocess för att arbeta så effektivt som möjligt. När du väl har all din information korrekt på ett ställe från början till slut behöver du aldrig göra om det igen. Allt som krävs är att uppdatera ditt master-cv årligen.

Var lägger jag mitt personliga uttalande eller personliga brev i mitt master-CV?

Inkludera inte ett personligt uttalande i ditt master-CV. Varje personligt uttalande och personligt brev måste skrivas unikt och endast för det jobb du söker. Denna uppgift kommer dessutom in i ett senare skede, när du har uppfyllt nyckelkraven för tjänsten du söker.

I slutändan vill du också förändra och utvecklas; ett personligt uttalande av Stödpersonal-CV som såg bra ut för några år sedan, kommer inte att vara lika relevant eller tillämpligt idag.

CVMaker har flera olika mallar som du kan använda för att matcha med ditt CV när du skickar dina dokument till din framtida arbetsgivare.

Skapa ditt professionella stödpersonal-CV med några få klick

Skapa Cv

Komponenter för ett bra stödpersonal-CV

1. Personlig information

I samma ögonblick som din läsare ser ditt CV har de redan fått ett första intryck av dig genom att titta på ditt designval. För att hjälpa dig med detta har vi ett stort urval av färdiga CV-mallar som du kan välja att redigera – precis som Samanthas ovan. Hon använder vår Edinburgh-mall.

Efter att ha gett ditt CV en första titt dras sedan ögonen direkt till den första biten text – dina personliga uppgifter.

Du bör inkludera följande information:

  • Ditt fullständiga namn
  • Telefonnummer
  • E-postadress
  • Hemadress
  • Födelsedatum
  • Typ av körkort (om du har ett)

Du kan också välja att inkludera en LinkedIn-länk till din profil, eller annan professionell webbplats som är relevant för den lediga tjänsten du söker.

OBS! Inkludera inte en bild på dig själv när du söker jobb som vårdpersonal i Sverige. Fotografier och logotyper på sig själv är inte tillåtna.

Att göra eller inte göra gällande personlig information på stödpersonal-cv

2. Profilsammanfattning

Efter att ha vetat grunderna om vem du är, börjar läsaren naturligtvis läsa din personliga profil. Här är Samanthas exempel på vad hon skrev:

"Energirik, människoinriktad och sympatisk stödpersonal med över fem års erfarenhet av att leverera kliniskt, fysiskt och emotionellt stöd till barn, unga och vuxna. Dedikerad till att ge exceptionell personlig vård med goda resultat inom utveckling och förvaltning av långsiktiga relationer med patienter och allmänna personer.
Väldigt duktig på att samordna operativa uppgifter i samarbete med kollegor för att skapa, implementera, justera och kommunicera vårdplaner med både patienter och familjemedlemmar för att säkerställa friska, glada och säkra patienter."

Samantha presenterar sig själv i första person utan att använda sitt namn eller några pronomen. Detta är ett vanligt sätt att presentera dig själv på ditt CV för att komma över formellt. Det rekommenderas inte att använda första eller andra persons pronomen; Jag/Mig/Mitt, Hon/Henne, Han/Han eller De/Dem. Du kan dock välja att göra detta för att bli mer personlig.

Vad är skillnaden mellan en profil och ett personligt uttalande?

En profilsammanfattning är ett kort uttalande som finns i början av ditt CV. medan ett personligt uttalande är en längre, separat motivering.

En profilsammanfattning är vanligtvis mindre än 100 ord; ett personligt uttalande sträcker sig från 500 till 1000 ord.

Profilsammanfattningar kan också kallas – 'översikt', 'yrkessammanfattning', 'kompetens/kvalifikationssammanfattning' eller 'professionell bio'.

Ett personligt uttalande måste innehålla exakta detaljer, precis som din profilsammanfattning, men sedan utökas för att förse läsaren med mer information om dina kunskaper och erfarenheter. Detta låter dig också uttrycka viktig information som varför du är i en specifik karriär, varför du skulle vilja börja en ny eller varför du funderar på att byta karriär. Gå igenom jobbsammanfattningen eller inlägget och klistra in deras krav i ett dokument. Skriv ett exempel på hur du uppfyller dessa krav. Flera krav kan uppfyllas i ett exempel. Dela problem du har ställts inför och vad du specifikt gjorde för att övervinna och lösa dessa.

Vilken ska jag använda, personlig profil eller uttalande?

Varje CV kan dra nytta av en kort profilsammanfattning eftersom det ger läsaren en inblick i vem du är innan du läser ditt CV. Ett personligt uttalande eller personligt brev kan krävas från rekryteraren men om inte är det upp till dig.

Professionella, ledande, verkställande och specialistroller drar nytta av ett personligt uttalande. De kan också användas för inträde i utbildningsprogram, praktikplatser, lärlingsutbildningar och praktikplatser även.

Det är därför det är viktigt att du tar dig tid när du skriver både profil och uttalande och att dessa skrivs specifikt för varje jobb. Detta är din möjlighet att sticka ut från annan Stödpersonal och deras Cv:n eftersom alla sökande mest troligt har liknande kvalifikationer och arbetserfarenhet.

En optimistisk, ärlig och informativ profilsammanfattning eller personligt uttalande nyckeln till att komma på första intervjun.

Behöver du hjälp med att skriva ditt personliga uttalande? Läs vår guide om hur du strukturerar ditt personliga brev.

Vad säger jag ens i min personliga profil?

Även om en profilsammanfattning är kort måste den fortfarande vara relevant för läsaren. Arbeta från jobbannonsen och använda din erfarenhet, inkludera dina hårda och mjuka färdigheter, år av erfarenhet och alla sökord du kan identifiera . Du vill matcha din sammanfattning med arbetsgivarens krav så mycket som möjligt.

När du skriver din personliga profil bör läsaren också kunna hitta svar på följande frågor:

  • Vem är du?
  • Hur mycket erfarenhet har du inom det specifika arbetsområdet?
  • Vilken miljö har du arbetat i?
  • Vem har du arbetat med?
  • Vad letar du efter just nu?

Tänk på dessa punkter när du svarar på frågorna ovan –

  • Arbetstiteln
  • Lyft fram dina kunskaper
  • Inkludera flera års erfarenhet
  • Täck viktiga mjuka och hårda färdigheter
  • Matcha det till arbetsgivarens krav

Låt läsaren veta vem du är och att resten av ditt CV är värt att läsa.

Tips från Cv-coachen:Oavsett vilken information du bestämmer dig för att inkludera, håll båda uttalandena vänliga, konverserande och positiva; det är det första textintrycket potentiella arbetsgivare har av dig. Vi har försett dig med personliga profilexempel med olika erfarenheter.

Stödpersonal - Exempel på profilsammanfattning - Senior

EXEMPEL: Anpassningsbar och detaljorienterad Stödpersonalsmedarbetare med 9+ års erfarenhet av krishantering med utsatta ungdomar och sjukhusbehandlingar. Tillräcklig erfarenhet av barn med inlärnings- och utvecklingsstörning. Erfaren inom Administration och Facility Management, vilket ökar effektiviteten för att minska väntelistan tid för anläggningar och kostnader, förbli samma kvalitet på tid och hjälp till människor. Resursstark, vänlig och empatisk samtidigt som du arbetar under press. Letar efter en chefsposition som inkluderar arbete på frontlinjerna för en organisation dedikerad till mental hälsa för barn och unga vuxna.

Stödpersonal - Exempel på profilsammanfattning - Erfaren

EXEMPEL: Energirik, människoinriktad och sympatisk stödpersonal med över fem års erfarenhet av att leverera kliniskt, fysiskt och emotionellt stöd till barn, unga och vuxna. Dedikerad till att ge exceptionell personlig vård med goda resultat inom utveckling och förvaltning av långsiktiga relationer med patienter och allmänna personer. Väldigt duktig på att samordna operativa uppgifter i samarbete med kollegor för att skapa, implementera, justera och kommunicera vårdplaner med både patienter och familjemedlemmar för att säkerställa friska, glada och säkra patienter.

Stödpersonal - Exempel på profilsammanfattning - Nästan ingen erfarenhet/ Begränsad erfarenhet

EXEMPEL: Supportpersonal på nybörjarnivå med sex månaders erfarenhet inom sjukvården. Erfaren av att boka tider, registrera patienter, hjälpa till att byta kläder och ta hand om lokaler och miljö. Har en vänlig och energirik attityd samtidigt i kombination med en professionell. Goda kunskaper om datorer, Microsoft Office och kundtjänst, samt kundhanterings som barista. En snabbare inlärare, intresserad av att utöva direktvård och patientadministration på ett vårdhem.

Arbetserfarenhet

Arbetslivserfarenhet är kärnan i ditt CV. Det är här som arbetsgivare får veta var du har tillämpat dina kunskaper och om det var i en relevant miljö. Varje anläggning vill anställa någon som de vet kan arbeta självständigt och i team, för att ge det stöd som behövs för sin målgrupp. De vill se att du är kapabel till det ansvar som en stödarbetare har och det är här du bevisar dem det.

Så här skriver du avsnittet om arbetserfarenhet som Stödpersonal på ditt CV:

  • I omvänd kronologisk ordning, börja med din senaste arbetslivserfarenhet och lista sedan andra relevanta roller du har haft.
  • För varje roll du skriver, se till att inkludera titeln på din roll, namnet på organisationen, anställningsdatum (använd termen "nuvarande" för alla befattningar du fortfarande innehar) och ansvar/uppgifter som bäst beskriver din position i en lista.
  • Målet är att visa upp dina prestationer och professionella färdigheter - inte bara dina allmänna ansvarsområden. Om möjligt, inkludera uppmätta eller konkreta exempel där du kan.
  • Börja varje punkt med ett tydligt eller starkt verb som stöttat, uppnått, skapat, vunnit, övervakat, etcetera
  • Se till att använda nyckelord som finns i beskrivningen av den lediga tjänsten i ditt CV. Hänvisa till färdigheter för att matcha den erfarenhet som rekryteraren kräver genom att formulera din lista med liknande adjektiv eller ansvarsområden.
Placeringar, lärlingsutbildningar och överförbara färdigheter.

Om du inte har någon, eller mycket lite erfarenhet av att vara Stödpersonal, bör du överväga att ansöka om placeringar och lärlingsplatser. Samantha gjorde en placering mellan olika terminer under college. Samantha gjorde en sjukvårdsplacering som mentalvårdsassistent i 2 månader under vintern innan nästa termin började. Placeringar behöver inte vara under studietiden, utan snarare mellan terminerna. Detta kan visa din framtida arbetsgivare hur du är en hängiven anställd genom att du skaffar dig erfarenhet på din fritid. Efter dina studier kan du också överväga att göra en lärlingsutbildning.

Vad är fördelarna med en lärlingsutbildning?

Att få erfarenhet är det bästa sättet att bli den bästa Stödpersonalen du kan vara. Detta blir särskilt fördelaktigt när du ska söka jobb vid ett senare tillfälle. Ett sådant program kan dock ta allt mellan 6 och 18 månader att genomföra. I slutändan kommer du att förstå djupet av omsorgsplikten. Att bli kapabel att skriva och följa vårdplaner, lagstadgade standarder och uppförandekoder, hur man skyddar ordentligt och hur man kommunicerar professionellt med klienter och kollegor. Du kommer sannolikt att behöva 5 GCSE i årskurs 9 till 4 (A* till C) (eller annan likvärdig grad), detta inkluderar matematik och engelska.

Jag har inte tid för en lärlingsutbildning eller praktik! Vad gör jag?

Detta är inte hela världen. Kan du inte göra en lärlingsutbildning eller praktik eftersom du måste arbeta för inkomst, eller är för upptagen med andra fritidsaktiviteter, bör du fundera på vilka andra överförbara färdigheter du har lärt dig under tidsperioden, som liknar de färdigheter som behövs i den lediga tjänsten du söker. Titta på den lediga tjänsten du söker och hitta sökord och termer att replikera i detta avsnitt. Detta ger dig också chansen att ytterligare förklara ditt resonemang bakom dina brister på formella erfarenheter i ditt personliga uttalande och hur du istället kompenserar för det.

Om du inte kan hitta en lärlingsplats bör du åter igen fundera på vilka andra, liknande erfarenheter du kan söka efter. Överväg till exempel att vara volontär i olika organisationer, din skola eller andra lokala samhällsgrupper.

Utbildning och kvalifikationer som krävs för att bli stödpersonal

Stödpersonal kan ha en mängd olika utbildningsbakgrunder. Att vara bra Stödpersonal beror inte på din formella utbildning, men det finns minimikrav som din arbetsgivare kommer att söka. Strukturen i detta avsnitt är väldigt likt ditt master-CV.

Din utbildning kan till exempel innehålla följande:

  • Universitetsexamen - Betyg kan inkluderas. Är du fortfarande student bör du även lägga till ditt förväntade examensdatum.
  • Gymnasieexamen (eller motsvarande) – Viktigast av allt är att inkludera matematik och engelska eftersom detta vanligtvis är det som rekryterare av stödpersonal letar efter. Du måste ha godkända betyg i båda ämnen.
  • Särskilda kvalifikationer – Stödpersonal förväntas ha minst ***NVQ nivå 2 eller nivå 3*** för fler ledarskap/överordnade roller. Vissa arbetsgivare kräver kanske inte att du har avslutat ditt examensbevis när du börjar tjänsten, men du måste åtminstone vara på gång att avsluta det.
  • Vårdcertifikat - Vissa personer utan utbildning eller relevant erfarenhet tenderar att bli utbildade som en del av jobbet. Under denna tid kan du till exempel få resurser för att ta ett vårdcertifikat. Med detta certifikat kan du skaffa dig kunskaper och färdigheter som behövs för att jobba som stödpersonal inom social- och hälsovård.
    • Även om detta är en form av utbildning - rekommenderar vi att du lägger till dessa punkter i avsnittet "Certifieringar", istället för att kombinera det med din utbildning.
  • Lärlingsutbildningar - Inkludera ansvar du hade och färdigheter du har fått från den här erfarenheten.

Om du inte har någon arbetslivserfarenhet eller mer utbildning och kvalifikationer att visa upp - överväg att sätta utbildning före arbetslivserfarenhet.

Kunskaper (hård/professionell vs. mjuk/personlig)

Stödpersonal inom olika områden kräver olika typer av kunskaper, även om många av dessa är väldigt lika varandra. Du får inte förbise några av dina färdigheter, vare sig de är mjuka (personlig) eller hårda (professionell).

Tips från Cv-coachen: De fysiska och känslomässig stödpersonal kräver mjuka färdigheter som lutar mer mot emotionell intelligens. Teknikkunskaper är en användbar färdighet för administration, så att vara lite tekniskt kunnig kommer väl till pass. Se till exempel vad Samantha har inkluderat i sin lista över färdigheter på sitt CV.

Dina färdigheter kanske inte är så uppenbara för dig eftersom du använder dem dagligen. Ta därför tiden att ta reda på vad du gör och vilka färdigheter som krävs för att kunna utföra ditt jobb bra. För att ge dig en rivstart har vi tillhandahållit en lista med några exempel på stödpersonals professionella färdigheter och personliga färdigheter som ska inkluderas i ditt CV. Du kan använda några av dessa om de är relevanta. Du bör också titta på den lediga tjänsten du söker och se vilken typ av kompetens de specifikt letar efter så att du kan lägga till dem i din lista.

Stödpersonalens hårda färdigheter/yrkeskunskaper:

  • Filhantering
  • Microsoft Office
  • Verkställande av hälsa och säkerhet
  • Utveckling av vårdplan
  • Kunskaper om rörelsehjälpmedel och drift
  • Patientdiagram dokumentation
  • Möjligheten att göra lyft
  • Vårdhantering
  • Analys av vitala tecken: puls, temperatur, andning, vikt
  • IT-kunskaper
  • Kunskap om psykiska tillstånd och kognitiva problem
  • Personlig hygien

Stödpersonals mjuka färdigheter/personliga färdigheter:

  • Anpassningsförmåga
  • Positiv och upplyftande attityd
  • Detaljorienterad
  • Organisationsförmåga
  • Tålamod
  • Medkänsla och empati
  • Ledarskapsförmåga
  • Aktivt lyssnande
  • Oberoende
  • Lagspelare
  • Anpassningsbar
  • Öppensinnad
  • Tidsplanering
  • Lugn
  • Kommunikationsförmåga - skriftligt och muntligt

Språk

Jag pratar mer än ett språk, ska jag inkludera detta på mitt CV?

Absolut! Detta är en av de förmågor som får dig att sticka ut bland andra kandidater. Det finns flera sätt för hur du kan inkludera dina flerspråkiga färdigheter i ditt CV, men överväg att ta ett certifieringstest för att sticka ut ytterligare.

Ska jag inkludera mina hobbyer och intressen?

Det här avsnittet är helt valfritt., men om de är relevanta – så varför inte? Färdigheter och kunskaper från dina hobbyer och intressen kan ibland gå att översätta till de som behövs för jobbet du söker. Kan du inte hitta arbetslivserfarenhet direkt genom en lärlingsutbildning eller vill sticka ut från andra kandidater som har liknande erfarenheter som du - är detta platsen att göra det på.

Inkludera dock inte intressen som inte ger något mervärde till tjänsten. Syftet med ditt CV är att få dig att sticka ut i mängden, så om du har haft sidosysslor eller intressen som lyfter fram egenskaperna som efterfrågas i jobbannonsen är detta alltid till din fördel.

Du kan också välja att utelämna hobbyer och intressen från ditt CV och istället inkludera dessa i ditt personliga brev.

Kom ihåg att rekryterare och arbetsgivare ofta har ont om tid och därför inte kommer vara intresserade av att läsa något oväsentligt. Hobbyer och intressen är lysande för vår hälsa och välbefinnande, men inkludera dem inte om de inte har med jobbet att göra.

Tips från Cv-coachen: Ett bra exempel på relevanta intressen när du söker jobb som stödpersonal kan vara till exempel volontärarbete under din fritid. Detta visar att du är empatisk och att du kan ta hand om andra (speciellt om du utfört volontärarbete hos ett äldreboende eller sjukhus etcetera).

Ytterligare avsnitt och information

Ditt CV behöver inte vara begränsat till de exempel vi har gett i denna artikel. Återigen vill vi påpeka att ditt CV bör lyfta fram erfarenheter och prestationer som får dig att sticka ut i mängden bland andra kandidater.

Vad mer kan jag inkludera på mitt CV?

  • Kurser
  • Certifieringar
  • Utmärkelser och prestationer
  • Bidrag eller stipendier
  • Publikationer eller presentationer
  • Medlemskap i yrkesföreningar

Om du väljer att inkludera ytterligare information bör även denna vara relevant för jobbet du söker och för erfarenhetsnivån du ligger på. Letar du efter fler sätt att visa för din arbetsgivare att du förtjänar tjänsten förutom arbetslivserfarenhet kan du söka efter korta kurser eller certifieringar online som ger mervärde till ditt CV.

Att som stödpersonal ha en erkänd första hjälpen-kvalifikation är oerhört viktigt och fördelaktigt. Om du funderar på att specialisera dig inom barnomsorg eller mental hälsa eller något annat specifikt område, ta en kurs för att lära dig mer. Bli en expert på det området.

Referenser

Referenser är kontaktuppgifter till personer som har erfarenhet av att arbeta med dig i en professionell miljö. De kan erbjuda bättre insikt och bekräfta dina förmågor och personliga egenskaper. Dessa kontakter kan kontaktas av rekryterare för att ge ytterligare information om en kandidat relaterat till deras kompetens och lämplighet för den lediga tjänsten. Har du inte någon arbetslivserfarenhet kan detta till exempel istället vara en lärare eller professor.

Du bör inkludera:

  • Deras fullständiga namn
  • Jobbtitel
  • Deras arbetsgivare (företag)
  • En kort beskrivning av din relation med dem

Trots att det är vanligt att lägga till kontaktuppgifter för referenser kan det också vara fördelaktigt om du bestämmer dig för inte göra detta. Se till exempel vad Samantha gjorde på sitt CV. Om du överväger att utelämna dina referenser, var noga med att ange att de finns tillgängliga på begäran. Gör ett medvetet val om du ska inkludera referenser i ditt CV eller inte. Vår referensguide kan hjälpa dig.

Sista tips och tricks

Nu när du väl har skapat ditt master-CV och nu är proffs på att skapa CV är det dags att ge sig ut och börja ansöka! Var inte rädd för att ansöka till flera olika arbetsgivare för att ytterligare öka dina chanser. På så sätt kan du få ditt drömjobb som stödpersonal. Glöm inte att investera en stor mängd tid och ansträngning i ditt CV för att visa upp ditt bästa jag för framtida arbetsgivare.

Här är nyckelpunkterna för att skriva ett perfekt CV för stödpersonal:

  • Lägg tid på att skapa ett omfattande master-CV
  • Spara din master och alla relevanta dokument i en säker fil som är lättillgänglig
  • Läs jobbannonserna noggrant och notera de nyckelord som används
  • Sammanställ ett sammanfattande CV från din master med endast information som är relevant för jobbet
  • Skriv ett optimistiskt personligt uttalande i Cv:t med fokus på jobbkraven och relevanta lärotillfällen du haft
  • Se till att ditt personliga uttalande erbjuder lösningar
  • Skriv ett unikt personligt brev som kort berättar för läsaren vem du är och vad du erbjuder

När du skickar din ansökan:

  • Skicka alltid ditt skräddarsydda CV och personliga brev i PDF-format
  • Skicka inga andra dokument om det inte specifikt efterfrågas
  • Kontrollera att dina kontaktuppgifter är lätta att hitta på Cv:t och i personliga brevet
  • Inkludera inte referenser med din första ansökan

Vad håller rekryterare utkik efter:

  • Människor du interagerar med
  • Verktyg och mjukvara du känner till
  • Kunskaper om produkter/tjänster
  • Arbete du utfört
  • Miljöer du arbetar i

Tillgodose ditt CV konsekvent för varje ledigt jobb du söker. Tappa inte motivation om du inte får det första jobbet du söker, detta är en del av ansökningsresan. Fortsätt skaffa erfarenheter som du kan lägga till på ditt CV och se till att du årligen, eller mellan jobb, uppdaterar ditt master-CV.

Nu när du har kunskaperna som krävs för att skapa det perfekta Cv:t önskar vi dig lycka till i din kommande intervju!

Skapa enkelt ditt stödpersonal-CV, direkt i din webbläsare!

Skapa ditt CV!

Bortom Cv:t: Vanliga frågor och fakta om Stödpersonal

Nedan kommer du att hitta lite extra information angående vanliga frågor som ofta ställs gällande Stödpersonal-Cv:n.

Kan jag ha ett kriminalregister och ändå jobba som Stödpersonal?

Organisationer som erbjuder vårdtjänster till utsatta människor har en omsorgsplikt gentemot dem. Det innebär att de måste vara noggranna med att kontrollera personerna de anställer och om de utgör en risk för den grupp av människor som ska tas hand om. Arbetsgivare måste begära en bakgrundskontroll och rekommenderas regelbundna att göra kontroller under hela deras anställning. Har du sedan innan ett brottsregister undrar du förmodligen vad chanserna är att lyckas inom denna karriär.

Det snabba svaret på denna fråga är ja, du kan fortfarande bli Stödpersonal med ett brottsregister. Du blir inte direkt diskvalificerad för att arbeta som stödpersonal bara för att du har ett brottsregister – dock beror en del av det på vilken typ av brott du har begått. Du kan inte nekas rollen som stödpersonal baserat på ditt brottsregister om det begångna brottet inte är relevant för tjänsten, till exempel: innehav av droger kontra leverans av droger. Utöver det kommer arbetsgivaren dessutom att ta hänsyn till hur lång tid det har gått sedan brottet du var inblandad i ägde rum.

Det är heller inte varje brott som dyker upp i en bakgrundskontroll eftersom det beror på kontrollnivån och eventuell filtrering. Det som definitivt kommer att dyka upp är spärrlistan. Detta innebär att om du är juridiskt avstängd från barn- och/eller vuxnas lista, får du inte arbeta med dessa grupper av människor. Annan information som kan hittas med en bakgrundskontroll är: förbrukade och outnyttjade fällande domar, varningar, tillrättavisningar och annan relevant information för icke-fällande domar.

Om dina brott har skett under din ungdom och inte är relevanta för vården, får din potentiella arbetsgivare inte använda denna information för att neka anställning.

För mer information, rekommenderar vi att titta myndighetsförrättad information och företag som rekommenderat för att göra en bakgrundskontroll.

Vad är erkända institutioner för vård och omsorg?

För att komma igång med din lista finns här godkända kurser i socialt arbete på universitetsnivå.

För examensbevis inom vård och omsorg rekommenderar vi att du söker kursen hos dina lokala högskolor!

Vad mer kan jag göra för att sticka ut från annan Stödpersonal?

Bli en expert inom ditt område. Detta innebär att gå utbildande kurser, utbildningar och läsa på för att förbättra din kompetens inom området!

Vill du till exempel arbeta som stödpersonal inom området psykisk hälsa är följande exempel på saker som kan hjälpa dig att utöka dina kunskaper och expertis.

Bekanta dig med viktiga dokument och färdigheter som Mental Health Act, MHA;

Gå kurser

Det finns idag flera olika utbildningar och kurser tillgängliga inom socialvården.

Kolla in dem och se vad som är relevant för just dig.

Jag vill inte skriva mitt CV på egen hand, finns det någon tjänst jag kan anlita?

På CVMaker erbjuder vi CV-skrivtjänster.

Behöver du hjälp att skriva ditt CV som stödpersonal?

  • Professionella cv-tjänster
  • Experthjälp som fungerar
  • Kom på fler intervjuer

Låt våra experter skriva ditt CV åt dig!

Var kan jag hitta bra mallar för att söka jobb?

Hos CVMaker erbjuder vi enkla att redigera mallar för Cv:n och personliga uttalanden!

Var kan jag hitta lediga tjänster för Stödpersonal?

Överväg att använda följande plattformar för att leta efter jobbmöjligheter för stödpersonal:

Om dessa söktermer inte leder dig till jobbet du söker, överväg att använda dessa varianter:

  • Personligt vårdbiträde
  • Vaktmästare
  • Personlig supportarbetare
  • Supportassistent
  • Vårdbiträde
  • Supportassistent
  • Vårdstödjare
  • Försök att blanda ihop variationerna då olika arbetsgivare kan kalla det något annorlunda.

Du kan lägga till ytterligare söktermer till tjänsten om du letar efter ett specifikt fält:

  • Barn/barnomsorg
  • Mental hälsa
  • Fysiska nedsättningar
  • Äldre / äldre / pension
  • Inlärningssvårigheter
  • etcetera

Om du inte hittar en plats du gillar, tänk på organisationer du skulle vilja jobba för och gå till deras hemsidor för att leta lediga tjänster eller mejla dem direkt.

Behöver du ett snabbt och professionellt CV?

Även om det kan vara inspirerande och motiverande att söka ett jobb, inser vi att det också kan vara tidskrävande och frustrerande. Att skapa ett väldesignat och professionellt CV är ingen lätt uppgift. Om du behöver hjälp eller vägledning för att förbättra ditt examens-CV kan du kontakta oss för att få råd från experter som skapat tusentals Cv:n.

Letar du efter ett CV-exempel? Se då till att kolla in CVMaker-appen, med vilken du kan spara tid på att skriva och designa ditt CV. Välj en CV-mall som passar dig bäst.

Relaterade artiklar

Mer än 112 872 användare har redan skapat deras CV

Med vår CV-skapare så kan du snabbt och enkelt skapa ett distinkt och professionellt CV inom endast 15 minuter.

Skapa ditt CV

Du har 65% chans att få ett jobb.