Söker du jobb som bartender? Så här skriver du det bästa CV:t för din ansökan

Är du en utåtriktad och social person som älskar att arbeta i en fartfylld arbetsmiljö? Osar du karisma och har en naturlig känsla för kommunikation? Eller har du kanske en genuin passion för att underhålla andra och servera drinkar? Om så är fallet kan en karriär inom hotell- och restaurangbranschen – som bartender – vara något för dig!

I denna guide kommer vi att prata om allt du behöver veta för att skapa det perfekta Cv:t som får in dig på den konkurrensutsatta arbetsmarknaden av bartenders. Oavsett om du har tidigare arbetslivserfarenhet inom kundservice, eller om du precis har lämnat skolbänken, visar vi dig hur du på ett framgångsrikt sätt kan marknadsföra dig själv till rekryterare. Vi guidar dig genom CV-skrivningsprocessen så att du själv ska kunna skapa ett imponerande bartender-CV som ökar dina chanser att bli kallad till intervju.

Behöver du hjälp med att skriva ett bartender-CV?

Kom igång idag!

En bartenders arbetsuppgifter

Att arbeta i bar handlar inte bara om att hälla upp och servera drinkar, utan det omfattar även många fler arbetsuppgifter som man kanske inte tänker på om man inte arbetat inom branschen tidigare. Bartender är ett populärt och efterfrågat yrke som kan ge mervärde till vilket CV som helst.

I denna roll ägnar du större delen av din tid åt att utveckla dina sociala färdigheter och regelbundet interagera med nya kunder. Det är ofta en väldigt hektisk roll där du alltid har något att göra. Att arbeta som bartender är därför ett väldigt attraktivt yrke för många människor, eftersom det är en rolig men ändå utmanande möjlighet att lära sig nya färdigheter och utvecklas professionellt.

Här är några av de viktigaste färdigheterna som krävs för bartenderyrket. Vi kommer även att inkludera dessa färdigheter i vårt exempel på bartender-CV, nedan.

  • Social kompetens: möjligheten att interagera med både kunder och kollegor
  • Mixologi: hur man blandar och serverar drinkar
  • Gästfrihet: kunskap om besöksnäringen
  • Kommunikation och interpersonell: förmågan att interagera med och hantera olika typer av kunder
  • Lagarbete: Att arbeta tillsammans med kollegor för att uppnå företagets mål och slutföra uppgifter
  • Problemlösning: se till att kunden är nöjd vid eventuella problem/klagomål
  • Tidshantering: multitasking och förmågan att slutföra uppgifter i tid
  • Kontanthantering: samt hantering av finansiella transaktioner, kreditkort och kunders kvitton
  • Organiserad: förmågan att hålla sin arbetsplats – bakom baren – snyggt, städat och rent.

Är du intresserad av att skapa ett bartender-CV men känner att det är svårt att komma igång? Letar du efter din första bartenderroll eller har du begränsad arbetslivserfarenhet och därför behöver lite extra vägledning? Kolla in våra tips för hur man skapar ett cv med lite erfarenhet för att få några idéer. Lite längre ner har vi även inkluderat ett exempel på ett bartender-CV för att ge dig inspiration när du ska skapa ditt eget – läs vidare så får du se!

Exempel på bartender-CV

Oavsett om du är sugen på att komma igång med att skriva ditt första bartender-CV, eller om du vill förnya och förbättra ditt nuvarande CV som barchef eller annan chefsposition, så är vi här för dig med råd på vägen. Vi har över tjugo professionella CV-mallar som kan skräddarsys för alla yrken. Anpassa designen efter eget tycke och få ditt CV att sticka ut i mängden.

Nedan kan du se vårt exempel på bartender-CV för kandidaten Olivia, från Skara. Hon har sedan tidigare avslutat en bartenderkurs i Spanien och jobbat som bartender i Barcelona. Hon har begränsad arbetslivserfarenhet, men en stark ambition att bli framstående inom bartenderyrket.


Hairdresser CV example

Klicka här för att ladda ner CV-exemplet som PDF-fil

Göteborgs-baserade Olivia lyfter på sitt CV fram att hon är utbildad bartender och har arbetslivserfarenhet både från hemma i Sverige och i Spanien. Hennes passion för alkohol och drinkar lyfts tydligt fram i hennes personliga profil där hon berättar om sina ambitioner att vinna pris som bästa bartender, inom en snar framtid.

Hon har även läst ytterligare en kurs inom Flair Bartending för att utveckla sina kunskaper ytterligare och bli en ännu bättre bartender som ger det lilla extra inom kundservice. Hon har även markerat relevanta nyckelord i sin personliga profil för att tydligt lyfta fram sina positiva egenskaper och erfarenhet.

Är du redo att börja skriva ditt bartender-CV?

Kolla in våra mallar

Processen för att skriva CV

Att skriva ett framgångsrikt CV innebär att du bör vara både noggrann och kortfattad. Innan du börjar skriva ditt CV bör du först planera vad du vill inkludera i varje avsnitt och se till att din sammanfattning, arbetserfarenheter och kompetenser alla är relevanta för tjänsten du söker. Tänk därför noga på dina professionella och personliga erfarenheter och ta dig tid att skriva ner all relevant information.

Se till att du läser jobbannonsen noggrant, gärna flera gånger. Gör research, lär känna företaget, branschen och skräddarsy sen ditt CV efter kraven som efterfrågats i annonsen. Det är viktigt att vara så detaljerad och specifik som möjligt – utan att bli långrandig. Visa rekryteraren att du är den perfekta kandidaten för tjänsten.

Master-CV

Att förbereda ett master-CV är ett produktivt sätt att skriva information om dig själv som du sedan återkommer till när det är dags att skriva ett nytt CV.

Ditt master-CV skiljer sig från ditt bartender-CV eftersom master-Cv:n innehåller all din personliga och professionella information – all din studie- och arbetslivshistorik under hela din livstid. Ditt master-CV ska inte användas för jobbansökningar utan ska istället användas som ett referensdokument som uppdateras regelbundet.

Tips från Cv-coachen: Se ditt master-CV som en låda där du lägger undan all din erfarenhet och kunskap i. Har du läst någon kurs eller jobbat extra under sommarmånaderna? Lägg in ditt kontrakt och diplom i lådan när du är klar! När du sedan förbereder ditt bartender-CV, öppnar du lådan och kollar igenom vad du kan hitta som är relevant för jobbet du söker. Fråga dig själv om det finns någon kompetens eller tidigare arbetslivserfarenhet som matchar en bartenderroll och leta sedan efter dessa på ditt master-cv.

I jämförelse, är ditt karriär-CV något du sen använder för att söka specifika jobb – till exempel som bartender. Detta CV bör skräddarsys för alla branscher och lediga jobb. Att skapa det perfekta karriär-Cv:t kommer därför att ta mindre tid, eftersom du redan har informationen sparad i ett dokument.

Smidigt, eller hur?

Hur man skriver ett master-CV

När du skriver ditt master-CV bör du följa dessa punkter noggrant:

  • Var kortfattat och inkludera endast relevant information med ett lättläst typsnitt.
  • Var väl presenterad, professionellt strukturerad och organiserad.
  • Använd en vit bakgrund och ett enkelt svart typsnitt.
  • Kontrollera noggrant att ditt CV inte har stavfel, särskrivningar eller grammatikfel.
  • Inkludera endast saklig information som du kan styrka med bevis.
  • Inkludera arbetshistoria, färdigheter, utbildning, certifikat och kurser.
  • Inkludera både mjuka och hårda färdigheter.
  • Inkludera en hel lista över dina jobbroller du har haft med detaljerade ansvarsområden och färdigheter.
  • Inkludera datum och hur lång tid det tog att slutföra allt.
  • Referenser relaterade till varje jobb.
  • Ditt senaste eller nuvarande jobb överst med det första jobbet du hade i slutet.
  • Lista utbildningar och kvalifikationer från senaste till första i samma ordning.

Vikten av ett master-CV

Du kanske undrar "är det värt besväret att skapa ett master-CV?" och svaret är: ja, det är det.

Att skapa ett master-CV kan vara tidskrävande, speciellt i början - men när det väl är klart behöver du inte göra det igen! Resten av arbetet är bara att uppdatera det årligen, eller innan du söker ny tjänst. Ditt master-CV är ett värdefullt dokument eftersom det senare snabbt hjälper dig att konstruera det perfekta karriär-Cv:t. Se det som en investering i din framtida karriärresa.

Behandla ditt master-CV som alla andra professionella dokument. Detta innebär korrekturläsning och kontroll av stavnings- och grammatikfel. Om du kopierar felaktig information från ditt master-CV till ditt karriär-CV kommer detta att ge rekryterare ett dåligt intryck och minska dina chanser att få jobbet. Så se till att alltid dubbelkolla innan du klickar på skicka. Be även gärna någon annan att läsa och gå igenom ditt CV, då man ofta är blind för sina egna misstag.

Exempelstruktur för ditt master-CV

Så här kan du strukturera din studie- och arbetslivserfarenhet på ditt master-CV:

ARBETSPERIOD - ARBETSTITEL - FÖRETAG

  • Ansvar och arbetsuppgifter
  • Prestationer

STUDIEPERIOD - DIPLOM - INSTITUTION

  • Utbildning (betygsnivå eller utmärkelser om tillämpligt)
  • Ytterligare prestationer
  • Projekt, praktik, hur många ämnen (betyg), inklusive matematik och engelska

Komponenter för att skriva ett bra bartender-CV

I detta avsnitt kommer vi att guida dig igenom vad du bör inkludera och ge dig råd gällande vilka olika uppgifter och information du bör inkludera. Vi kommer också att lyfta fram de vanligaste misstagen att undvika. Du kan enkelt följa våra riktlinjer för att skapa ditt eget bartender-CV eller välja en av våra expertmallar nedan för att förnya din profilsammanfattning på bara några minuter.

Tips från Cv-coachen: Rekryterare och arbetsgivare har i regel inte mycket tid att läsa igenom Cv:n under ansökningsprocessen så försök därför att hålla ditt CV så kort och koncist som möjligt, med dina allra mest relevanta erfarenheter överst, för enkel åtkomst.

Det allra första steget mot att skriva ett bartender-CV är att förstå vilka avsnitt som ska inkluderas. Ditt CV bör innehålla följande delar:

  • Personliga detaljer
  • Profilsammanfattning/Personlig profil
  • Arbetslivserfarenhet
  • Specialområde eller färdigheter
  • Utbildning
  • Ytterligare avsnitt (valfritt)
    • Hobbyer eller intressen
    • Referenser
    • Språk

Inom denna ram måste du se till att ge din blivande arbetsgivares informationen de letar efter och i en ton som matchar företagets stil. Du behöver kunna besvara frågorna: "kommer du att passa in i vår kultur?" och "vad kan du göra för att höja försäljningssiffrorna?".

Personlig information

Följande personlig information bör inkluderas på ditt CV:

  • Ditt fullständiga namn
  • Telefonnummer (har du telefonsvarare? Se till så att den inte är oprofessionell)
  • E-postadress (din e-postadress bör vara professionell, gärna med ditt namn i adressen. Använd inte någon gammal e-post du skapade när du var ung för att vara rolig, som [email protected]).
  • Typ av körkort (om du har ett)

Webbplatslänkar: Du kan välja att lägga till webbplatslänkar till andra personliga profiler som din LinkedIn-sida. Beroende på vilken typ av jobb du söker kan det vara lämpligt att inkludera en URL till en portfölj med ditt tidigare arbete för att visa upp vad du har åstadkommit. Detta kan till exempel vara om du söker jobb som grafisk designer eller programmerare.

Eller har du kanske som bartender en blogg där du skriver ut olika recept på drinkar du själv kommit på? Kanske visar du upp olika Flair tricks på en Youtube-kanal? Det är ytterst valfritt att använda webbplatser och lägger du till dem så säkerställ bara att de är relevanta för jobbet och att de tillför mervärde till din ansökan. Söker du jobb som bartender är detta inte ett måste.

Foton: Du kan välja själv om du vill inkludera ett foto på ditt CV, då det inte är ett krav i Sverige. Söker du däremot jobb som till exempel skådespelare eller modell, där arbetsgivaren behöver veta hur du ser ut, bör du inkludera foto.

Personlig profil eller profilsammanfattning

Din personliga profil är det första intrycket en rekryterare får av dig som person. Detta är nämligen det första avsnittet i ditt CV och bör vara placerad högst upp. Så se till att det du skriver är övertygande och unikt. Din personliga profil bör vara personlig och framhäva dina positiva sidor och förklara varför dessa kommer gynna företaget du söker jobb hos. Du bör även berätta om dina ambitioner och mål när det kommer till yrket.

Beskriv dig själv i korta men starka termer och överväg vilken titel du ger dig själv när du skriver din profil. Nämn eventuellt relevanta prestationer, egenskaper, ambitioner, mål och färdigheter du samlat på dig över åren. När du skriver en perfekt personlig profil bör du vara korrekt, informativ och relevant. Din personliga profil är ett avsnitt som ska återspegla dina nuvarande karriärsmål och bör därför skrivas om inför varför varje ny jobbansökan. Du kan också välja att använda liknande information i ditt personliga brev och sammanställa relevanta uppgifter för den lediga tjänst du söker till.

Språket och ordvalen du gör i din personliga profil visar arbetsgivare din erfarenhet och expertis för yrket du söker. Även om du inte har så mycket arbetslivserfarenhet bör du inte ange detta i din personliga profil. Visa istället vilka överförbara färdigheter du har och hur din passion för intressen är relevanta för tjänsten. Se också till att beskriva alla dina mjuka färdigheter. Vi kommer att prata mer om kompetens lite längre ner i denna artikel.

Exempel på personlig profil för ett bartender-CV

För att ge dig en tydlig uppfattning om vad rekryterare förväntar sig har vi inkluderat tre exempel på personliga profiler som passar bra på ett bartender-CV. Dessa profiler sträcker sig från nybörjare (oerfarna), viss arbetserfarenhet (erfarna), till experter (chef/handledare). Notera hur olika profiler använder olika språkuttryck och hur varje kandidat försöker lyfta fram sina färdigheter och erfarenheter på olika sätt.

Exempel på personlig profil för bartender – (Oerfaren)

EXEMPEL: Självsäker, utåtriktad och social högskoleutbildad bartender med ett års erfarenhet inom kundtjänst. Skicklig inom kommunikation, tidshantering och kontanthantering. Kunskaper inom cocktailtillverkning och uppnådde nivå 1 inom catering- och besöksnäringen 2019. Motiverad att fortsätta mitt mål att bli bartender på er anläggning och utveckla mina bartenderkunskaper.

Exempel på personlig profil för bartender – (Erfaren)

EXEMPEL: Deltidsstudent med två års erfarenhet inom restaurangbranschen som servitris och bartender på en lokal pub med 70 gäster per natt. Skicklig inom kundservice, multitasking och tidshantering. Brinner för mixologi och älskar att skapa egna cocktails samt öva på mina bartenderkunskaper. Även kunnig inom flair bartending och kan utan problem klara av över 30 tricks. Motiverad att utveckla mina kunskaper inom besöksnäringen och fortsatt jobba på mina färdigheter för att bli en väl bevandrad bartender.

Exempel på personlig profil för bartender – (Expert)

EXEMPEL: Erfaren och professionell barchef med över fem års erfarenhet av att arbeta på lokala pubar, events och nattklubb med 500+ gäster per natt. Specialkunskap inom kaffedrinkar och Stilla havets tropiska drinkar. Kan skapa över 100 cocktailrecept och har en passion för att blanda högkvalitativa drycker och ge utmärkt kundservice. Jag har lett mitt team att överträffa försäljningsmålen med 10 % för 2019–2022 och ökat vinsten med 5 % under 2021. Motiverad att fortsätta jobba mot mitt mål att bli barchef.

Arbetslivserfarenhet

Lista din arbetslivserfarenhet i omvänd kronologisk ordning från den senaste erfarenheten till den sista. Om du har tidigare erfarenhet i andra roller bör du nämna eventuella överförbara färdigheter som du utvecklat som även är relevanta för ditt bartenderjobb. För varje roll du sammanfattar, se till att inkludera titeln på din roll, namnet på arbetsgivaren, anställningsdatum (använd termen "pågående" för alla befattningar du fortfarande innehar) och ansvarsområden/uppgifter som bäst beskriver din position i en punktlista.

Tips från Cv-coachen: Försök att fokusera på resultaten av din arbetslivserfarenhet snarare än ansvaret. Demonstrera vad du lärt dig och uppnått, istället för att bara beskriva vad du gjorde. Se till att skriva din arbetserfarenhet med data och siffror. Till exempel "vårt team bidrog till en 10% ökning av försäljningsintäkterna 2022".

Tips för arbetslivserfarenhetsektionen på ditt CV:

  • Fokusera lite extra på överförbara färdigheter om du går igenom ett karriärbyte eller har lite arbetslivserfarenhet över lag. Tänk på hur dina nuvarande professionella och personliga livskunskaper kan tillämpas i jobbrollen.
  • Använd aktiva verb i början av varje punktsammanfattning för att visa hur du gjorde något som bevisar din kompetens för rollen du söker. Exempel på aktiva verb är: hanterade, tillhandahöll och handledde.
  • Skriv 4–5 punkter om vad jobbet innebär och hur framgångsrik du är på att fullfölja det.
  • Använd omvänd kronologisk ordning för att formatera ditt CV.

Lite eller ingen arbetserfarenhet - inget barjobb än? Inga problem

I exemplet ovan på bartender-CV har Olivia relativ liten erfarenhet inom bartenderyrket då hon bara jobbat i några år efter sin avslutade bartenderkurs. Detta kompenserade hon dock för med genom att gå kurser och få certifikat inom bartenderbranschen.

Kandidater med liten eller ingen arbetserfarenhet har fortfarande samma möjlighet att få jobbet om de lyckas marknadsföra sig på bästa sätt. Glöm inte att arbetsgivare fortfarande kommer att överväga din ansökan även om du inte har någon erfarenhet. Du kan även förbättra ditt CV på många andra sätt för att öka möjligheterna till en intervju. Här är några saker du kan prova:

Volontärarbete

Obetalt arbete kan hjälpa dig att få nödvändig erfarenhet inom kundservice och försäljning. I dessa roller kommer du även att kunna utveckla överförbara färdigheter som kommunikation, sociala färdigheter, lagarbete, kontanthantering och tidshantering som i sin tur stärker ditt CV för bartenderyrket.

Kurser och certifikat

Är du ny i branschen och har begränsad arbetslivserfarenhet? Sök och se om du kan hitta någon certifierad kurs som passar för att utöka dina kunskaper, färdigheter och expertis. Överväg att gå på bartenderskola och/eller annan kurs kopplat till dryck och service.

Utbildning och kvalifikationer

För att jobba som bartender finns det inga krav på högre utbildning. Detta innebär att det normalt räcker med en gymnasieexamen för att din bartenderansökan ska övervägas. På samma vis är det dock också mer troligt att din ansökan kommer att sticka ut om du har gått på bartenderskola eller genomfört relevanta kurser och mottagit certifikat för detta.

Tips från Cv-coachen: Har du kort eller ingen arbetslivserfarenhet, eller mer utbildningserfarenhet, bör du överväga att lägga denna sektion ovanför din arbetslivserfarenhet då den i regel är mer relevant.

Expertområden och färdigheter

Det är viktigt att lägga till en sektion där du listar dina färdigheter på ditt CV. Vissa kandidater kan välja att skapa ett kompetensbaserat CV om de har begränsad yrkeserfarenhet och precis tagit examen eller varit arbetslösa ett tag.

Framgångsrika bartenders använder en kombination av mjuka och hårda färdigheter för att utföra sina uppgifter. Det bör läggas lika stor vikt vid både mjuka (personliga) och hårda (yrkesmässiga) färdigheter på ditt bartender-CV.

Hårda/professionella färdigheter

Hårda färdigheter är de inlärda, specialiserade, tekniska färdigheterna som går att tillämpas på flera olika yrken och branscher. På ett bartender-CV är det användbart att hänvisa till hårda färdigheter som:

  • Mixologi
  • Flair bartending (tricks)
  • Kunskap om alkoholhaltiga och alkoholfria drycker
  • Kontanthantering
  • Kunskap om hotellbranschen
  • Beställningsmottagning
  • Språkkunskaper
  • Kontrollerar identifiering
  • Kunskap om spritregler

Mjuka/personliga färdigheter

Mjuka färdigheter är mer relaterade till dina karaktärsdrag eller interpersonella färdigheter som definierar personers olika relationer med andra. Dessa bör för det mesta inkluderas under profilsammanfattningen på ditt CV. Några exempel på mjuka färdigheter som passar en bartender är:

  • Lagarbete
  • Kreativitet
  • Problemlösning
  • Tålamod
  • Positiv attityd
  • Ledarskap
  • Möjligheten att anpassa sig
  • Stresstålig
  • Multitasker
  • Flexibel

Kom ihåg att titta på platsannonsen noga för att se vilka relevanta färdigheter du bör ha med på ditt CV.

Hobbyer och intressen

Att lägga till unika hobbyer och intressen på ditt CV kan även det hjälpa till att förbättra din ansökan på den konkurrensutsatta arbetsmarknaden. Är du en kandidat med begränsad arbetslivserfarenhet rekommenderar vi starkt att du lägger till relevanta hobbyer och intressen på ditt CV.

Detta avsnitt måste dock tillföra mervärde och visa att dina färdigheter och kompetenser för rollen finns där – trots att du inte har tillräcklig arbetslivserfarenhet. Var därför kreativ! Läs gärna vår artikel där vi går in mer på vilka hobbyer och intressen som passar bra på ett CV.

Ytterligare avsnitt

Syftet med ditt CV är att övertyga rekryteraren om att du är den bästa kandidaten. Så för detta avsnitt är det därför dags att släppa loss din kreativitet och fundera över vad som gör dig bäst anställningsbar och unik.

Rekryterare får hundratals Cv:n skickade till sig för en platsannons – så det kan lätt bli en ganska monoton och tidskrävande uppgift för dem att gå igenom samtliga. Du kan dock göra deras liv och arbeten enklare genom att få ditt CV att sticka ut i mängden och på så sätt även öka dina chanser att få komma på intervju.

Lägg därför gärna till en attraktiv prestation eller ett intresse som fångar deras uppmärksamhet. Se bara till att eventuellt ytterligare avsnitt tillför värde och bevisar hur du är rätt person för rollen. Denna sektion passar bäst för personer med lite eller ingen yrkeserfarenhet.

Det är helt valfritt vilka ytterligare avsnitt du väljer att lägga till och det är bara du som intuitivt kan bestämma vilken information som ska inkluderas och om det är relevant för tjänsten du söker.

Så här lyfter du bäst fram dina språkkunskaper på Cv:t

Om du kan prata mer än ett språk har du direkt ett unikt sätt att sticka ut i mängden bland ansökande. Det är nämligen vanligt att du som bartender kommer att kommunicera med kollegor eller kunder på främmande språk. Att arbeta i en flerspråkig miljö kan vara fördelaktigt både för din professionella och personliga tillväxt, genom att du får förbättrade förmågor att lyssna, bättre på problemlösning och interpersonella färdigheter.

Tips från Cv-coachen: Innan du lägger till språkkunskaper på ditt CV bör du dock först ta ett erkänt test för att utvärdera vilken nivå dina språkkunskaper är på. Se också till att du inkluderar betyget du får från detta i avsnittet. Börja med modersmål och jobba dig sedan nedåt.

Vi utvecklar mer om hur du bäst visar upp dina unika språkkunskaper på ditt CV på vår blogg.

Förbered dig för intervju

Känner du dig nervös inför intervjun? Anställningsintervjuer kan vara utmanande, speciellt om du är introvert. Det kan vara särskilt nervkittlande för kandidater som har liten erfarenhet eller som ska på sin första anställningsintervju. Försök att koppla av innan den stora dagen – var dig själv och visa upp en entusiastisk attityd.

Innan du går på din intervju, föreställ dig hur det är att gå på intervju genom att öva på din intervjuteknik. Fråga en vän eller någon i familjen om de kan intervjua dig så att du får känna på hur det känns och öva lite innan det är dags. Tänkt även igenom vilka frågor som kan komma på intervjun, så att du har ett svar på dessa. Beroende på rollen kan en del rekryterare kalla dig till en initial intervju innan den riktiga som sker ansikte mot ansikte, så lär dig hur du förbereder dig för en telefonintervju för säkerhets skull!

Under intervjun

Först och främst ska det sägas: det är okej att vara nervös både före och under din intervju. Detta kan till och med hjälpa dig att vara bättre fokuserad. Försök vara positiv och svara på frågorna så gott du kan. Försök också ställa frågor tillbaka om företaget för att visa engagemang. Visa gärna att du har koll på företaget genom att nämna specifika detaljer du läst dig till.

Ännu bättre är det om du kan visa upp dina bartenderkunskaper direkt eller förklara hur du förbereder några av dina favoritcocktails. Du bör visa att du har lagt ner tid och ansträngt dig för att lära dig mer om branschen. Använd platsannonsen som ett ”fuskblad” så att du vet exakt vad företaget söker och vad din roll innebär.

Nu är det dags för dig att skriva ditt CV som bartender

Skapa ditt CV nu!

Sammanfattade tips

I denna guide har vi beskrivit att syftet med ett CV är att visa upp dina erfarenheter och färdigheter för att visa för arbetsgivare att du är rätt person för tjänsten som söks – ett exceptionellt CV bör övertyga rekryterare om att anställa just dig.

Nu när du har läst denna guide noggrant bör du vara väl utrustad för att skriva ett imponerande CV för att landa ditt nästa jobb som bartender. Du bör ha självförtroendet att börja söka roller som bartender och kickstarta din karriär inom restaurangbranschen! Vi har gått igenom vad man ska inkludera och hur man skapar ett professionellt CV tillsammans med våra mallar!

Vanliga frågor om bartenderyrket och bartender-Cv:n

Har du någon fler saker du funderar på gällande att skriva bartender-CV? Nedan hittar du de vanligaste frågorna som ställs av bartenders i deras jobbsökningsprocess.

Bör jag inkludera referenser på mitt CV?

Det är inte obligatoriskt att ha med referenser på ditt CV. Rekryterare begär sällan referenser för den inledande intervjuprocessen, men om du kommer vidare i denna process är det alltid lämpligt att kunna ge referenser när din arbetsgivare ber om dem.

Hur långt bör mitt bartender-CV vara?

Ditt CV bör vara mellan 1–2 sidor långt. Bäst är det om du kan få in all information på en och sida – men detta är inte absolut nödvändigt. Försök att undvika att skriva ett rörigt och långt CV. Korrekturläs och redigera när du har skrivit det och försök göra dig av med all onödig och överflödig information.

Bör jag skapa ett specialiserat CV eller behålla det generellt?

För varje jobbansökan du gör bör du alltid sträva efter att skräddarsy ditt CV för tjänsten du söker. Se till att din personliga profil och ditt personliga brev båda är anpassade för att matcha kraven som företaget har för den de vill anställa. Formulera om dina färdigheter, intressen och arbetslivserfarenhet och se till att de är relevanta för jobbet. Se till att ditt master-CV har all din arbetserfarenhet och ytterligare detaljer och uppdatera sen det regelbundet.

Vilken typsnittsstorlek är acceptabel för mitt CV?

När du skriver ditt bartender-CV, välj storlek 10–12 så att det blir lätt att läsa.

Var kan jag hitta bra mallar för ett bartender-CV?

Hos CVMaker har vi ett stort utbud av mallar på vår hemsida. Du kan hitta över tjugo olika CV-mallar, alla med sina individuella designer och lämpliga för användning inom alla typer av karriärer. För exemplet i denna guide använde vi Harvardmallen och utöver det finns det en mängd andra kreativa designer att välja mellan.

Jag vill inte skriva mitt eget CV eller personliga brev för bararbete, finns det någon tjänst jag kan anlita?

Ja, på CVMaker erbjuder vi även en tjänst för att skriva CV. Vi kan skapa ett professionellt och skräddarsytt CV för ditt önskade jobb på några dagar. Denna process är enkel, effektiv och problemfri. Låt oss göra det vi är bra på, så du kan fokusera på att jobba i baren.

Vilka kurser finns tillgängliga för bartenders?

För att öka dina chanser att bli anställd kan du lägga till specialiserade kurser och certifikat på ditt bartender-CV. Du kan börja med att välja en nivå 1-kurs inom hotell- och restaurangverksamhet eller till och med prova en bartenderkurs i ditt område. Vissa kurser tar längre tid än andra och kostar också i regel mer. Så gör lite efterforskning om bartenderrelaterade kurser online och se vilka kurser som passar just dig.

Var kan jag hitta bartenderkurser?

Du kan välja att anmäla dig till en bartenderkurs antingen online eller off-line. Sök efter de senaste bartenderkurserna på olika webbplatser som:

  • Stockholm Bar Akademi - Stockholm
  • Malmö Bartenderskola - Malmö
  • Cocktailskolan - Göteborg
  • Bar School - en internationell bartenderkurs
  • Scandinavian Bar Academy - på Cypern

Hur mycket pengar tjänar en bartender i Sverige?

En bartender har i snitt 26 500 kronor i lön per månad enligt 2022 års lönestatistik. Kvinnor tjänar i snitt 24 000 kronor i yrket medan männens medellön ligger på 28 400 kronor. Lön kan variera beroende på ort. Dricks är dock inte inräknat i siffrorna ovan.

Var kan jag hitta jobb för bartenders i Sverige?

Populära webbplatser för att hitta bartenderjobb i Sverige är:

  • Linkedin
  • Arbetsförmedlingen
  • Indeed
  • Jooble

Många arbetsgivare annonserar även på Facebook, så sök även där för att hitta passande jobb. Du kan även göra ett inlägg på egen hand där du berättar om att du söker jobb som bartender så att rekryterare kan kontakta dig om de är intresserade. Har du gått en bartenderkurs kan du prata med lärare eller klasskompisar för att se om de kan rekommendera något jobb. Många bartenderskolor har kontakt med branschfolk och kan hjälpa till att hitta jobb åt sina elever.

Kan jag jobba som bartender om jag har dåliga betyg?

Att ha dåliga betyg är inte hela världen om du vill jobba som bartender. Viktigast är din karaktär och dina färdigheter!

När ska utbildning vara före arbetslivserfarenhet på ett CV?

Om du har liten eller ingen arbetslivserfarenhet eller bara mer utbildning och kvalifikationer att visa upp kan du överväga att lista din utbildning före din arbetslivserfarenhet.

Sammanfattande tips:

  • Läs igenom ditt CV noggrant och kontrollera det så det är felfritt.
  • Skriv ett övertygande personligt brev att skicka med ditt CV.
  • Använd våra mallar och låt oss göra all design och formatering åt dig, med bara några enkla steg!
  • Använd nyckelord på ditt CV och under din intervju.
  • Undersök kraven för tjänsten och lär känna företaget eller organisationen.
  • Använd platsannonsen som ett "fuskblad" när du skriver ditt CV.
  • Skriv ett omfattande huvud-CV och uppdatera det årligen eller när du byter jobb.
  • Skriv en personlig och positiv personlig profil som erbjuder lösningar.
  • Nämn fakta och siffror för att visa upp dina prestationer och kompetenser.
  • Inkludera hobbyer, intressen och prestationer för att sticka ut (endast om du har begränsad arbetslivserfarenhet).
  • Håll språket på ditt CV relevant, enkelt och kort.
  • Inkludera språk i varje CV-ansökan om du är flerspråkig!

Att tänka på när du skickar in din jobbansökan:

  • Skicka ditt CV och personligt brev i PDF-format.
  • Skicka inga andra dokument om det inte anges som nödvändigt.
  • Kontrollera att dina kontaktuppgifter är korrekta och lätta att hitta.
  • Inkludera inte referenser på ditt CV om rekryteraren inte ber om det.

Bli inte avskräckt om dina jobbansökningar till en början blir ignorerade. Det är en normal del av ansökningsprocessen att först få avslag. Att söka jobb kan vara utmanande och skrämmande, särskilt om du är ny och gör det för första gången. Tar du dig dock tid att skriva ett imponerande CV kommer chanserna tillslut att dyka upp. Ge inte upp!

Under tiden, om du kämpar för att hitta betald arbetslivserfarenhet, ägna tid åt volontärarbete, gå en kurs och få ett certifikat eller arbeta mot en prestation som kommer att gynna ditt karriär-CV.

Om du har ont om tid och behöver ett brådskande CV skapat på några minuter, kan vi hjälpa till att påskynda processen. Våra professionella CV-mallar är välstrukturerade och formaterade så att du inte behöver oroa dig. Med våra färdiga mallar sparar du tid och slipper krångel. Klicka här och ha ditt CV klart inom 15 minuter - att bygga ditt CV har aldrig varit enklare!

Är du redo att skriva ditt bartender-Cv?

Sätt igång idag!

Relaterade artiklar

Mer än 112 872 användare har redan skapat deras CV

Med vår CV-skapare så kan du snabbt och enkelt skapa ett distinkt och professionellt CV inom endast 15 minuter.

Skapa ditt CV

Du har 65% chans att få ett jobb.